Акцент, Новини

Областна администрация – Пловдив подкрепя кампанията „Остани жив! Пази живота!“

Само с контролни мерки, без участието на цялото общество, няма как да се справим с неразумното поведение на пътя“, заяви Ангел Стоев

За седма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасност на пътя между 16 и 22 септември.

„Остани жив! Пази живота!“ – това е мотото на Дните на безопасността на пътя за Република България за 2022 година, които ще се проведат под патронажа на заместник-министър председателя и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Утре, 21 септември, е определен за Ден без загинали на пътя, като целта е да се постигне широко обществено разгласяване на идеята за НУЛА загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден.

По данни на КАТ-Пловдив за първото шестмесечие на годината броят на загиналите в област Пловдив е 24, а 418 са ранените. Общият брой на тежките катастрофи е 330. В сравнение с първото полугодие на миналата година, броят на загиналите се е увеличил със 7, на ранените с 48. От ранените 418 души, 82-ма са със средни и тежки телесни повреди.

За 2021 г. данните на МВР показват, че най-много тежки произшествия в страната с пострадали хора са се случили в Пловдивска област –  731, следвана от областите София-град, Варна и Бургас.

„Данните за пътно-транспортните произшествия на територията на Пловдивска област са обезпокоителни. Статистиката от последната година показва сериозно нарастване броя на катастрофите с тежко пострадали и загинали. Приветствам кампанията, защото само с контролни  и наказателни мерки, без участието на цялото общество, няма как да се справим с неразумното поведение на пътя, което за жалост води до много печални последствия“, коментира областният управител.

Пътнотранспортният травматизъм в следствие на нарушения от страна на водачите са не малък дял от причините за възникнало ПТП с наличие на пострадали.

От страна на Областна администрация – Пловдив и Областна комисия по безопасност на движението по пътищата на територията на област Пловдив, се полагат усилия за подобряване на пътнотранспортната обстановка, но промяната трябва да бъде у всеки един участник в нея, затова отново се обръщам към Вас, именно с мотото на кампанията: „Остани жив! Пази живота!“

Областна администрация – Пловдив се обръща към широката общественост с призив за толерантност и внимание на всички участници в движението. Важно е заедно да изградим отговорно отношение и способност за разпознаване опасностите на пътя, като се започне от най-малките участници в движението, а именно децата и се достигне до младите водачи на МПС и всички останали участници.

Повече за кампанията: https://www.roadpolsafetydays.eu/communication-kit

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/