Акцент, Новини

46 фургона ще предостави държавата на останалите без дом хора от Каравелово, Богдан и Слатина

„Настоявам за ускоряване на ВиК ремонтите в пострадалите села, ще разговарям с министър Шишков“, заяви Ангел Стоев

46 фургона ще бъдат доставени съвсем скоро за 30-те семейства от наводнените карловски села. Най- много са фургоните за Богдан, което е и най-пострадалото от наводнението село. Това заяви областният управител на Пловдив Ангел Стоев след среща с кметовете на Каравелово, Богдан, Слатина и Карлово.

Към 23 септември 26 семейства от Богдан, 12 от Слатина и 8 от Каравелово искат да им бъдат подсигурени жилищни контейнери. Окончателният брой на семействата ще стане ясен до 28 този месец.

Той уточни, че някои от семейства ще получат по два или три фургона, тъй като са многочислени. „Годни са за живот и към момента в тях живеят военнослужещи за по-продължително време. Няма да настаним хората в железни бараки“, увери Ангел Стоев.

Фургоните са собственост на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Ангел Стоев увери, че улиците са разчистени и предстои да започне полагането на ВиК системата и да бъдат захранени с вода и къщите покрай деретата. Престои да бъдат доставени още 4 тира с вода.

Отхвърлен е вариантът фургоните да се поставят в дворовете на къщите.

„Всяко село ще определи едно или две места, където ще бъдат поставени фургоните, за да може да бъдат едновременно захранени с ток, с вода и да им се осигури канализация. Малките фургони са 3 на 6 метра, височина 2,40 м., като вътре има оборудвана кухня, сервизно помещение – баня с тоалетна, и спалня, като моя оптимистичен вариант е фургоните да бъдат доставени и хората да бъдат настанени в седмицата между 3-ти и 7 октомври“.

Продължава обследването на най-засегнатите от наводнението близо 100 къщи в трите села. Ако се окаже, че има още домове, които са негодни за живеене, ще се осигурят още фургони.

Прекъснатите водоподавания през речните корита и разрушената улична мрежа остават проблем, каза още областният управител. ВиК пък не разполага с достатъчен брой екипи, които да започнат активно да възстановяват унищожените съоръжения.

„Приехме, след като бъдат разчистени улиците, а това вече е факт, да се пристъпи към полагане на необходимата ВиК-система и по този начин да стане захранването и на тези къщи, които все още нямат вода. Аз съм с намерение още днес да поискам помощ от ВиК-холдинг, който е принципал на ВиК-Пловдив. Ако трябва ще разговарям и с министър Шишков по този въпрос, така че да осигурят екипи от други части на страната и да подсилим местното ВиК“.

Възстановяването на къщите, които имат конструктивни нарушения ще бъде финансирано от Междуведомствената комисия, а за останалите – парите ще дойдат от дарителската сметка.

До 30 септември ще стане ясно колко от пострадалите къщи трябва, по експертна оценка, да бъдат съборени, информира кметът на Община Карлово д-р Кабаиванов. Той допълни, че всеки доброволец е добре дошъл в пострадалите населени места, защото помощта е ценна, когато е навреме.

Вече е направена и организация за провеждането изборите. Те ще бъдат проведени в пенсионерските клубове и читалища.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/