Акцент, Новини

Стартира изграждането на Южния обходен колектор на Пловдив

„Още 12 млн. лв. отпусна служебното правителство за модернизация на ВиК мрежата в Пловдивска област“, съобщи Ангел Стоев

С официална церемония и тържествен молебен днес стартира изграждането на Южния обходен колектор на Пловдив, част от мегапроекта  за реконструкция и доизграждане на ВиК-мрежата. Първата копка бе направена от областния управител на област Пловдив Ангел Стоев,  зам.- министъра на регионалното развитие Захари Христов, зам.-кмета по строителство Пламен Райчев и директора на ВиК-Пловдив Огнян Кулишев.

Целият проект е на стойности над 137 млн. лв.  като 80 млн. лв. от тях са за строителството на Южния обходен колектор. Неговата основана функция е да разтовари канализационната системата на централния район, части от „Южен“, „Западен“ като отведе отпадните и дъждовните води в пречиствателната станция на Пловдив. Колекторът ще помогне и за отвеждане на обратните води и на по-малките населени места в полите на Родопите.

Строителните дейности започват от Коматевско шосе към ул. „Модър”, за да може да се приключи с пробива към ул. „Царевец.  Тръбата ще мине от кръстовището на Пещерско шосе по ул. „Царевец“, по ул. „Модър“ покрай Транспортна болница, по бул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Нестор Абаджиев“ в район „Тракия“, за да се включи в пречиствателната станция. Дължината на целия обходен колектор е над  12 км. Работата по неговото изграждане и възстановяването на пътната инфраструктура трябва да приключи до края на 2024 г.

„След реализацията на Южния обходен колектор и целия проект по водния цикъл, Пловдив ще има модерна ВиК система и ще бъдат намалени загубите на вода“, заяви при откриването Ангел Стоев. Той съобщи също, че служебното правителство преди седмица отпусна от бюджета още 12 млн. лв. за подобряване на ВиК мрежата в Пловдивска област. Става дума за общо девет проекта в общините Асеновград, Калояново, Карлово, „Марица“, „Родопи“, Садово, Стамболийски и Хисаря.

Заместник-министърът Захари Христов подчерта, че не е била лесна задачата този значим проект да стане факт.  „Това е най-големия проект, който управлява ВиК-Пловдив.  Желая успех на строителя и ВиК – Пловдив. Уверявам ви, че МРРБ ще бъде в помощ и ще съдейства по всички линии за реализацията на този проект“, подчерта Христов.

„В този мандат ще реализираме най-значимите обекти за Пловдив, които са на обща стойност над 500 милиона лева. Надяваме се всички те да бъдат завършени в срок, за да се поздравим с отлична инфраструктура няколко години. Причиняваме неудобства за гражданите, за което многократно се извиняваме. За да бъде изградено нещо, трябва да се развали, за да можем след известно време да имаме обновена инфраструктура“, заяви в изказването си зам.-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев.

На церемонията присъстваха също заместник областния управител Иванка Петкова, зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов, много народни представители и общински съветници, представители на фирмата изпълнител и надзора.

Повече за проекта

Проект „Доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи в обособена територия, обслужвана от „ВиК” ЕООД, гр. Пловдив”, финансиран от ОП „Околна среда“ 2014-2020 г.“

  • Основната му цел е подобряване на съществуващите системи за управление на питейните и отпадъчните води на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ЕООД, гр. Пловдив, посредством повишаване на качеството на услугите във ВиК сектора на територията на изпълнение на проекта, ограничаване на отрицателното въздействие на заустваните отпадъчни води и осигуряване на екологосъобразно заустване на битовите отпадъчни води.
  • Шест общини са включени по проекта с обекти: Пловдив,
    • Асеновград, Първомай, Стамболийски, Карлово и Хисаря.
  • Общата стойност е 137 830 825,33 лв., от които:
    • 82 858 723,49 лв. – европейско съфинансиране от Кохезионния фонд;
    • 14 622 127,70 лв. – национално съфинансиране  от държавния бюджет на Република България;
    • 17 378 169,92 лв. – собствен принос на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Пловдив;
    • 22 971 804,22 лв. – други разходи.
  • Проектът е със срок на изпълнение 54 месеца. 
    • Крайната му дата е 12.03.2024 г.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/