Акцент, Новини

Областният управител почете тържествата в Перущица по случай 147-годишнината от Априлската епопея

С шествие и тържествена заря проверка Перущица отбеляза тържествено 147-годишнината от Априлската епопея снощи.  Честванията на пл. „27-и априлий“ бяха открити с националния химн, издигане на българското знаме и военни почести. Събитието почетоха зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, областният управител на Пловдив Ангел Стоев, депутатът от Пловдив област Младен Шишков.

„Перущица е едно от местата, които ни карат да вдигнем гордо глави, заради април 1876-та. Тогава нашите предци белязаха историята на България със своята героична саможертва“, заяви в словото си кметът на общината Мария Вълканова. По думите й празник е честване, много различно от издигане на какъвто и да било паметник. В него паметта, скръбта и гордостта от събитието се носи от нас, живите потомци на героите. „Априлското въстание е част от националната ни съдба и част от българския дух, затова нека му отдадем нужната почит, но и да не забравяме, че всеки един ден лично ние пишем новата история на България и само сплотени можем да съхраним нашата родина“, каза още Мария Вълканова, чийто прадядо Рангел Витанов – Кайшака е ръководител на отбранителен пост по време на Априлското въстание в Перущица е сред водачите му тук.

Стотици хора се стекоха, за да участват в шествието и да поднесат венци и цветя пред паметника на братя Тилеви и пред паметника на водача на въстанието Петър Бонев, организирал освобождаването и защитата на Перущица.  Цветя и венци бяха положени също пред Костницата в историческата църква „Свети Архангел Михаил“, където е станало най-страшното клане, а Кочо Честеменски е предпочел да убие жена се и детето и сам да си прободе сърцето, вместо да попадне в ръцете на турците.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Снимки: община Перущица

Skip to content https://www.livechatalternative.com/