Акцент, Избори, Новини

Областният управител и РИК – 16 проведоха поредна среща за организацията на изборите

Имало ли е теч на лични данни на членове на секционните избирателни комисии в Пловдив град, след заседание на РИК – 16, беше сред основните теми, разисквани на днешната среща на областния управител Ангел Стоев с членовете на комисията.

„Приех журналистическото обаждане с това твърдение като сигнал и възложих на групата по сигнали и жалби да направи проверка и да представи доклад“, обясни председателят на РИК – 16 Спас Шуманов. Според него не е установен такъв проблем и решението с резултата от проверката е изпратено на ЦИК. „Информационните масиви на сървъра се поддържат от ЦИК и очакваме тяхното становище“, заяви Шуманов.

Сред другите обсъждани теми бяха няколко нови предложения на членовете на 16 РИК за организацията на работата по изборния процес, както и за свършеното до момента от областната управа по заявените искания на избирателната комисия на миналата среща. „Медицински екипи в палатите ще има. Ще бъде осигурена и по една бутилка минерална вода на всеки член на СИК. В допълнение, отделно ще бъдат монтирани машини за вода, ще има и щандове за храна и напитки“, поясни Ангел Стоев. Той допълни, че по отношение на поставените въпроси за транспорта, също е работено много. Общините имат достатъчно автомобили. Полицаите ще могат да изпълняват охранителни функции и с личен транспорт. Прокуратурата също е готова да приема сигнали от РИК, ако такива се появят.

Областният управител повдигна въпроса дали е предвидено обучение на гласоподавателите как се гласува с машините. Бяха обсъдени няколко предложения. Районната избирателна комисия ще прецени кой е най-подходящият вариант и ще го предложи на ЦИК.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/