Акцент, Новини

Ангел Стоев: Пловдивска област е положителен пример как трябва да се развиват отделните области в България

Пловдивска област е положителен пример как трябва да се развиват отделните области в България. Това заяви областният управител на Пловдивска област Ангел Стоев по време на Регионална конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“ в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция (БТА) в Пловдив.

Стоев посочи, че на територията на Пловдивска област живее около 10 процента от населението на България и областта дава 10 процента от БВП на България. Ние действително успяваме, може би на базата на географското си положение, да развием изключително добре икономически зони и най-добрият пример е Тракия икономическа зона, коментира областният управител. По думите му областта е притегателен център за хора от съседните области като Пазарджик, Смолян, Кърджали, Стара Загора и други по-далечни краища. Това създава бум в строителството и услугите и градът започва да се задъхва, посочи Стоев. По тази причина работим по много европейски проекти като този за Градската железница, която трябва да осигури свързаност на град Пловдив със съседните общини и икономическите зони, каза той. Според него, когато това се направи, ще се облекчи достъпа до промишлените предприятия и населените места, което ще облекчи живота на хората и ще допринесе за по-качествена работа и на самите предприятия, защото това означава и товаропоток.

Областният управител коментира, че повече от 30 години се правят опити да се развитие летище „Пловдив“. Още в началото на 90-те години се говореше как летището ще се развие като голям карго център, ще стане център за експортна продукция за Европа и света, но за съжаление това не го виждаме, дори няма карго терминал, коментира Стоев. Според него пречка в развитието на аеропорта са честите смени на правителства и намеса на политическите фактори.

Пловдивска област е традиционен земеделски производител и има много голям брой частни производители, които са на средно и високо ниво като мащаби на земеделско производство и качество на произвежданата продукция, отбеляза Стоев. По думите му в това отношение и държавата чрез земеделското министерство дава своя принос и се старае да подпомага земеделските производители.

„Вярвам в бъдещето на земеделското производство на Пловдивска област и съчетано с развитието на индустрията имаме светло бъдеще. Искаме да бъдем локомотивът, който ще тегли икономическото развитие на цяла България в посока обединена Европа“, каза още Стоев.

България трябва да се възползва от всички възможности, които дава Европейският съюз, посочи Стоев и допълни, че това ще е от полза и за Европа, защото само обединена, тя може да устои на конкуренцията в икономически план в света. Според него в тази връзка е изключително важен Планът за възстановяване и устойчивост. Областният управител посочи, че при встъпването на последното служебно правителство е имало четири проекта по линия на технологичната модернизация, а в момента те са около 11 хиляди. Бюджетът за технологична модернизация беше в размер на 260 млн. лева, а в момента са около 360 млн. лева, каза още Стоев. По думите му отворените програми в момента са за около 5 млрд. лева и са одобрени всички 10 програми по линия на Европейската комисия. Ние разчитаме, че вече избраното редовно правителство ще продължи в тази посока, защото хората не се интересуват кой точно управлява в политически план държавата, а как се развива икономиката, допълни Стоев.

Проектът „Европа в България: Общо бъдеще“  се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия. Интересна и полезна информация за сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/