Акцент, Новини

Кметове искат помощ от областния управител заради рисково кръстовище

„Община Пловдив и Община „Родопи“ поеха пред мен ангажимент за спешно изграждане на светофар на кръстовището на околовръстното за Златитрап и Брестовица“, съобщи д-р Илия Зюмбилев

Жителите на две села и на пловдивския кв. „Прослав“ поискаха помощ от областния управител на област Пловдив  д-р инж. Илия Зюмбилев за спешното изграждане на светофар на кръстовището на Околовръстното шосе на разклона за с. Златитрап. В срещата участваха кметовете на  с. Брестовица Любен Радев, на с. Златитрап Анелия Уланова, зам.-кметът на район „Западен“ Димитър Караилиев, както и общинският съветник от Общинския съвет „Родопи“ Христо Седмаков.

Плановете на Агенция „Пътна инфраструктура“ предвиждат при реконструкцията на този участък на Околовръстното шосе да бъде изграден пътен възел на две нива, като така се гарантира безконфликтното преминаване на опасното кръстовище. „До тогава ще минат години, а заради натоварения трафик там ежедневно стават катастрофи и е наложително поставянето на светлинна сигнализация“, заяви Анелия Уланова. По думите й двете общини – Пловдив и „Родопи“ проявяват разбиране по проблема, но нито една от тях не отделя средства за изграждане на светофара. По предварителните разчети са необходими общо около 250 000 лв.

„Пресичането на Околовръстното към Златитрап и Брестовица наистина е изключително опасно. Човешкият живот обаче няма материално измерение и не може две толкова големи общини да не могат да отделят средства, за да гарантират безопасността на хората“, коментира областният управител. Веднага след срещата той разговаря с кмета на  община „Родопи“ Павел Михайлов и с ресорния заместник-кмет на община Пловдив Тодор Чонов. „И двете общини ще съдействат за проектирането и изграждането на съоръжението“, заяви д-р Илия Зюмбилев.

Затрудненията в трафика на Околовръстното шосе на Пловдив са от години. Това е пътят, който е на второ място по натовареност в цялата страна. Преди време след подписка и протести на жителите на Марково на кръстовището селото беше изградена безопасна система за контрол на пътя.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/