Акцент, Новини

Областният управител посрещна министъра на иновациите Милена Стойчева в ТИЗ

Развитието на индустриалните зони и прехода към кръгова икономика бяха в центъра на разговорите

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева посети днес Тракия икономическа зона (ТИЗ), където беше посрещната от областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев и изпълнителния директор на ТИЗ инж. Пламен Панчев.

В рамките на визитата си министър Стойчева се запозна с развитието на ТИЗ и Въглеродно-неутрален индустриален парк (ВНИП) – Марица, както и добрите практики по прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите. По време на срещата с министъра беше представено и сътрудничеството между Центъра за технологии на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Тракия икономическа зона.

„Искаме да ребрандираме България като място за иновации, които създават висока добавена стойност за икономиката ни както във високотехнологични сектори, така и в културата, творческите индустрии, занаятите и уменията“,  заяви министърът Стойчева.

„За мен е особено важно да покажем капацитета на образователната система и потенциала в сферата на човешкия капитал през създаване на продукти, които са резултат от работата на научната практика в България“, каза още министър Стойчева.

По думите й, страната ни може да бъде място и за иновационни екосистеми със своя специализация с основа научна и развойна дейност. „Бъдещето на България и Европа е да открие своята конкурентоспособност през интелектуален и човешки капитал“, подчерта още министър Стойчева.

Министър Стойчева подписа два документа по време на посещението си. Първият бе с кмета на Община Марица Димитър Иванов за предоставяне от страна на държавата на 482 466 лева с ДДС за изграждане на елементи от общинската пътна инфраструктура – Южен околовръстен път на с. Радиново. Вторият бе договор бе подписан със Стефан Башев, управител на фирмата „Бултекс 99“, за предоставяне на техническа помощ за изграждане на довеждаща инфраструктура за инвеститор клас „А“.

Заедно с областния управител посетиха завода на „Шнайдер Електрик“ (Schneider Electric). В тяхно присъствие компанията подписа Харта за въглеродна неутралност и устойчиво развитие на ТИЗ. Инициатива е първото индустриално обединение на фирми в Европа с фокус върху намаляването на въглеродните емисии.

Министърът на иновациите и растежа се запозна и с проекта на „Шнайдер Електрик“ за изграждането на първата в България иновативна система за геотермална енергия в индустриално предприятие, което ще направи фабриката изцяло независима от природния газ.

Министър Стойчева посочи, че подобни инициативи са част от стратегията ѝ да се насърчават инвестициите и да се подкрепят малките и средните предприятия за по-ясно изявен дигитален, зелен и устойчив напредък.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/