Акцент, Новини

Областният управител на област Пловдив Илия Зюмбилев посрещна валията на Одрин Йунус Сезер

Фокус по време на разговорите между двамата бе Платформата за сътрудничество между балканските градове, учредена през октомври миналата година по инициатива на областното управление в град Одрин.

В програмата на платформата се предвиждат срещи на бизнесмени от балканските страни, Балкански младежки фестивал, Балкански детски фестивал, изяви на творци на културата и изкуството от балканските страни, организиране на вечери ифтар през Рамазана, студентски срещи.

По време на едночасовия си разговор в Областна администрация – Пловдив, двамата областни управители обсъдиха и други теми, свързани с доброто сътрудничество между двете държави.

Най-ключова между тях е реализиране на турски инвестиции в България, за които в бъдеще Областната администрация – Пловдив ще съдейства. Планира се и задълбочаване на отношенията в сферата на търговията, икономиката, науката и културното взаимодействие между област Пловдив и област Одрин чрез реализиране на общи инициативи. Те са в изпълнение на подписаното през 2018. Споразумение за сътрудничество между двете области.

Г-н Зюмбилев и г-н Сезер изразиха готовност да работят за развитие и увеличаване на двустранния поток от туристи чрез организиране на общи туристически пътеки и изложения. Те подчертаха, че двете страни имат добри отношения, които трябва да бъдат съхранени и за в бъдеще. „Да заздравим отношенията и да ги развиваме чрез общи проекти, инвестиции и опит. Това е посоката и правилният път, по който трябва да вървят нашите две страни.“, заяви областният управител на Пловдив.

От своя страна г-н Йунус Сезер благодари за гостоприемството и покани Областния управител на Пловдив да върне визитата като част от програмата на  Платформата за сътрудничество между балканските градове. Той подчерта, че Одрин е вратата на Турция към Европа, която в момента привлича големи инвестиции и има 4 икономически зони.

На срещата присъстваха Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, съпредседателят на ДПС  Джевдет Чакъров и депутати от 49-тото Народна събрание на Република България. 

След приключването й Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев уважи организираната от Областната управа на Одрин програма ифтар, която бе дадена по повод Рамазан  и чийто домакин беше Районното мюфтийство в Пловдив.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/