Акцент, Новини

Областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев отдаде почит при честването на 170-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад в Пловдив          

Днес, 31 януари 2024г. от 11.00 часа, в Пловдив с военен ритуал и полагане на венци и цветя бе отбелязана 170-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив. В тържественото честване се включиха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членове на комитет „Родолюбие“. Строят прие генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командващ Пловдивския гарнизон.

На церемонията присъстваха Кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, Областният управител на област Пловдив – инж. Илия Зюмбилев, генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и командващ  Пловдивския гарнизон, Председателят на ОбС-  Пловдив Атанас Узунов, заместник-кметовете Пламен Панов, Николай Бухалов, Ангел Славов, кметовете на шестте района на Пловдив, общински съветници, обществения посредник на Община Пловдив Борислав Стаматов, директори на общински предприятия, представители на общинската и районните администрации, политически партии, обществени организации, медии и граждани.

Слово за държавника произнесе Радомир Чолаков – български юрист, народен представител в 45-о, 46-о, 47-о, 48-о и 49-тото Народно събрание на Република България, председател на Комисията по конституционни въпроси.

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив – Симеон Алексиев,  който припомни в своето художествено въведение, че неведнъж личността и действията на Стамболов са пораждали спорове и дебати в обществото, но ставайки държавник, никой друг след него не е повторил този невероятен скок, който 23-годишният революционер прави, когато поема управлението на държавата. Само на 24 г., той започва една уникална политическа кариера. Стамболов участва в абсолютно всички събития в държавата, случили се от Освобождението до убийството му. Нито едно събитие, нито един избор, правителство или парламент, нито една криза не минават, без името му да изплува. Английският вестник „Таймс“ пише: „Стамболов е природен държавен гений, комуто липсва финесът на салонната изисканост за сметка на вродена и бързо развита дарба за държавническо мислене.“

Церемонията завърши с полагане на венци и цветя на паметника на Стамболов, изпълнение на Химна на Република България и “Ботев Марш”.

Автор на паметника е скулпторът Красимир Русев  (1944-2015), създал редица талантливи творби, свързани с пловдивски личности и събития. Най-известната му творба е бюстът на Стефан Стамболов на едноименния площад пред Община Пловдив, където от 1997 насам, (с известно прекъсване), на 31 януари всяка година се чества годишнината от рождението на българският държавник. Площадът носи името на Стефан Стамболов на базата на решение, взето от Общински съвет – Пловдив през 1997 г., когато кмет на Пловдив е Спас Гърневски.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/