Акцент

Д-р Зюмбилев подари икона на Св. Св. Кирил и Методий за градежа на нов корпус на пловдивския Медицински университет

Бъдещата сграда ще приюти университетската библиотека, Музея на медицината и Симулационния  център

Икона на Светите Братя Кирил и Методий подари областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев за градежа на новия модерен корпус „Библиотека, Музей на медицината и Медицински симулационен център на Медицински университет – Пловдив“.

Официалният старт на  строителството даде днес ректорът на висшето училище проф. Марияна Мурджева. На церемонията присъстваха зам.-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов и Главният архитект Димитър Ахрянов, изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов, ръководители на катедри, лекари и преподаватели.

„Щастлива съм, че в моя мандат стартирахме строителството на този корпус, който ще бъдат настанени нашата библиотека, Симулационният център и музеят“, заяви проф. Мурджева. Сградата ще бъде на пет етажа, общата разгърната площ е над  6000 кв. м. , а срокът за изпълнение е 730 календарни дни. Финансирането е изцяло със собствени средства на Университета и е в размер на 18 млн. лв.

Проф. Мурджева благодари на областния управител за символичния подарък, който ще бъде поставен на видно място в новата библиотека. „Бих искал да ви поздравя с начинанието и нека се увенчае с успех градежът на новия дом на науката в Медицински университет – Пловдив!“, заяви в посланието си към присъстващите д-р Зюмбилев.

Със своята съвременна визия новата сграда ще се вписва прекрасно в модерната инфраструктура на МУ-Пловдив. В нея ще има и мултифункционална зала за 96 души, както и зала за творчески дейности. Навсякъде ще бъде осигурен достъп за хора с увреждания.

„В новата сграда Симулационният ни център ще увеличи четири пъти площта си и така ще се подобри обучението на студентите. Той ще бъде с изключително модерно оборудване. Освен манекени и тренажори ще има и болнични стаи, а в дейността му ще бъдат ангажирани актьори и гримьори“, заяви неговият ръководител проф. Благой Маринов.

Началникът на университетската библиотека Мая Урумова сподели, че новата сграда ще събере целият фонд на едно място и ще има възможност са бъде дигитализиран. Потребителите ще могат да избират предпочитано място за четене в зоните с естествено осветление, в е-читалня, тиха читалня или в шумоизолирани кабинети за съвместна групова работа. Библиотеката ще разполага със зала за докторанти, зала за библиотечни тренинги и обучения, изложбени площи, зони за разговори и релакс.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/