Акцент, Новини

Областният управител д-р Зюмбилев валидира серия от пощенски марки със застрашени птици

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев  заедно с директора на Регионално управление „Български пощи“ Въчка Иванова в присъствието на заместник-председателя на Съюза на българските филателисти Георги Дечев, валидираха най-новата пощенска серия на тема  „Фауна. Критично застрашени птици в България“. Това се случи веднага след откриването на филателната изложба „Коледен Пловдив“ в Централна поща, посветена на 130 години от организираното филателно движение в България, чието начало е поставено в Пловдив през 1893 година.

Новата серия включва четири пощенски марки, на които са изрисувани от младия художник Теодор Мирчев. Възпитаникът на Националната художествена академия получи специални поздравления от областния управител, който остана впечатлен от детайлния и красив рисунък на птиците. За мен е чест да бъда сред толкова много колекционери и ценители. За нас е гордост, че Пловдив и в това е първи и че именно тук се поставя началото на организираното филателно движение“, заяви д-р Зюмбилев.

„Три са нещата, свързани с марките, които се случват за първи път в Пловдив, съответно и в България: появява се първата илюстрована пощенска карта, първата временна пощенска станция и първите специални пощенски печати.  По този начин България изпреварва почти целия европейски свят, като издава една от първите илюстровани пощенски карти с таксов знак. В печатницата на „Христо Г. Данов“ в Пловдив е издаден и първият албум за пощенски марки“, обясни председателят на пловдивското дружество Стефан Стефанов в речта си. Той връчи специални отличия на областния управител и Въчка Иванова за оказаната подкрепа на филателното движение.

„В изложбата „Коледен Пловдив“ са представени най-добрите експонати от класове. Най-голяма място в нея заемат пловдивските колекции, за да могат да се видят от всички пловдивчани“, обясни  Георги Дечев при откриване на изложбата.

В рамките на изложението ще бъдат валидирани още две нови издания. Днес в ранния следобед Дядо Коледа ще валидира новата Коледна марка за 2023 г., а  на 2 декември в 10.00 часа ще бъде пуснато в употреба третото издание –  „130 години организирано филателно движение в България“. Това е една пощенска марка в блок с номинална стойност 0.75 лева, в тираж 3 600 броя и специален пощенски печат. Изобразени са шаржове на известни български филателисти от отминалите 13 декади. Художник е Тахсин Ахмед.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/