Акцент, Новини

Областният управител  присъства на тържествената литургия за Успение Богородично в Пловдив

„Помолих се за мир в душите ни и по света, за разбирателство, за благоденствието на нашия народ“, сподели след литургията д-р Зюмбилев

Стотици православни християни се стекоха в катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица“ в Пловдив за празника Голяма Богородица. Архиерейската света литургия беше отслужена от викария на Пловдивския митрополит – Знеполския епископ Арсений. На нея присъстваха и областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, кметът на Пловдив Здравко Димитров, представители на местната власт и много общественици.

Д-р Зюмбилев се поклони пред иконата на Божията майка и запали свещ. „Помолих се за мир в душите ни и по света, за разбирателство, за благоденствието на нашия народ“, сподели след литургията областният управител.

По време на службата Знеполският епископ ръкоположи и най-новия свещеник в Пловдивската епархия – отец Ангел Ангелов, който беше обявен за „достоен“ пред събралите се миряни в храма.

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка напуска земния си живот и отива при сина си. Нейната смърт била лека и блажена и приличала на заспиване, оттук идва и изразът „успение“- заспиване. Погребана е в пещера до Гетсиманската градина, която на третия ден от смъртта й остава празна, намерена е само  погребалната ѝ плащеница.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/