Акцент, Новини

Посланик Олеся Илашчук откри в Пловдив изложба с икони за националния празник на Украйна

Областният управител изрази съпричастност към народа на Украйна и отправи послание за скорошен мир

Първият дипломат на Киев у нас Олеся Илашчук откри в Пловдив изложба с икони, посветена на националния празник на Украйна – Деня на Независимостта.

Проектът е на киевските художници Олександър Клименко и Соня Атлантова, който са изрисували образите на 24-ма светци върху дървени  капаци от сандъци за боеприпаси. Сред тях са Богородица „Неувяхващ цвят“, Богородица Оранта, Богородица Игоревская, представени са и четиримата евангелисти – Матей, Марк, Лука и Йоан.

Изложбата се осъществява с подкрепата на украинското посолство в България и почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев. На нейното откриване присъстваха областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, кметът на града Здравко Димитров, общественици и дарители.

Тази уникална изложба крие много истории на войната и мира, човешкото страдание и надеждата, каза посланик Олеся Илашчук. Тя посочи, че сандъците са донесени от фронтовата линия. По думите й  иконите, изписани върху тях, са мълчаливи, но красноречиви свидетели на войната, на болката, която всички украинци изпитват всеки ден. „Тези икони са молба и мечта за мир в Украйна и Европа“, заяви първият дипломат на Киев у нас.

Областният управител изрази съпричастност към народа на Украйна и отправи послание за скорошен мир и бързо възстановяване на страната след тежките години на война. Почетният консул Димитър Георгиев подчерта, че Украйна води отечествена война, война която ще направи страната член на голямото европейско семейство. Кметът Здравко Димитров подчерта ролята на Община Пловдив, която стана втори дом за хиляди бежанци и чрез си успешното партньорство с фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“  на Наталия Елис подпомогна тяхната социализация и интеграция в България.

18 дарители от Пловдив и страната получиха специални грамоти от  Олеся Илашчук. Наталия Елис и съпругът и Влад Елис първи бяха отличени от Украинското посолство. Сред най-изявените дарители, подкрепили инициативите по прием и социална адаптация на украинските бежанци, са Таня Георгиева от БЧК-Пловдив, Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив, представители на фирми и граждани. 

На 24 август навършват 32 години от независимостта на Украйна от Върховната Рада, потвърдена от всенароден референдум на 1 декември 1991 година.

Изложбата вече е представена в 15 държави и ще гостува в пловдивската галерия „Димитър Георгиев“ до 1 септември.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/