Акцент, Новини

Община Съединение отбеляза празника на града и 138-ата годишнина на Съединението на България

Заместник областният управител Димитър Добрев оправи поздравление към потомците на Голямоконарската чета

С издигане на знамената и Тържествена сесия на Общинския съвет община Съединение отбеляза днес празника на града и 138-ата годишнина на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 18:00 часа ще бъде открито изложение на старинно оръжие „Голямоконарска чета“ пред музейна сбирка на площад „Съединение“.

Заместник областния управител Димитър Добрев се включи в тържествата вечерта. В  храма „Св. Атанасий“ Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита, отслужи празничен молебен. На него присъстваха кметът на Община Съединение г-н Атанас Балкански, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, зам.-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полк. Мирослав Костадинов, зам.-областният управител на Пловдивска област Димитър Добрев, общински съветници, кметове на села, представители на държавността и христолюбивото войнство, общественици и миряни.

В края епископ Арсений произнесе слово, в което изтъкна подвига на предците ни, които обединени от вяра и любов към отечеството са извършили Съединението.

След края на молебена епископ Арсений отслужи панихида в памет на жителите на Голямо Конаре, старото име на гр. Съединение, взели участие в едно от най-значимите събития в българската история.

По-късно всички се отправиха в литийно шествие, начело на което бе знамето на Голямоконарската чета, до централния площад на града, където се състоя възстановка на историческите събития от 1885 година.

Последва тържествена заря проверка на централния площад, където слово произнесе кмета на общината Атанас Балкански, а заместник областния управител отправи поздравление към жителите на града. Бяха поднесени венци в памет на българските патриоти и герои, допринесли за обединението на двете разкъсани части на Родината ни – Княжество България и Източна Румелия.

Снимки: Пловдивска митрополия и Община Съединение

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 07 септември, 2023 в 20:37

Skip to content https://www.livechatalternative.com/