Акцент, Новини

Епископската базилика посрещна гости по случай 5-ата годишнина от вписването й в индикативната листа на ЮНЕСКО

Областният управител д-р Илия Зюмбилев бе гост на юбилейното събитието, заедно с министъра на културата Кръстьо Кръстев и президента на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър

Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“ под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и в партньорство с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО организираха специално събитие за отбелязването на 5 години от вписването на серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“ в индикативната листа на Република България към ЮНЕСКО. То се състоя на 5 септември вечерта в Епископската базилика на Филипопол, където бе представено и юбилейно печатно издание, посветено на серийния обект на български и английски език.

Сред гостите на събитието бяха и експертите от чужбина, които са в Пловдив за участие в 11-ата международна среща на Категория 2 центровете на ЮНЕСКО, работещи за опазването на живото наследство на човечеството, представители на МК, МВнР, „Америка за България“, община Пловдив и др. ангажирани по темата.

Домакинът на вечерта доц.д-р Елена Кантарева – Дечева, директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и ръководител на реставраторските екипи, работили на двете базилики, представи официалните гости. На първо място тя подчерта ролята на основните партньори в реализацията на проектите за „Реставрация, експониране и изграждане на защитно покритие на „Епископската базилика на Филипопол“ през 2014-2021 г. и „Малкта базилика“ през 2010-2013 г.“ и инициатори на кандидатурата на Серийния обект в ЮНЕСКО – фондация „Америка за България“, Община Пловдив и Министерство на културата.

Доц. Кантарева припомни хоронологията на процедурата по вписването. През 2017 г. Епископската базилика на Филипопол получи статут на сериен обект, заедно с археологическите обекти Малка базилика и късноантична сграда Ирини. В началото на 2018 г. серийният обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“ беше вписан в индикативната листа на ЮНЕСКО. С акта на вписването на серийния обект се хвърли светлина върху изключителната световна стойност на трите археологически недвижими културни ценности, в които е представено специфичното мозаечно наследство на Филипопол. В последващия петгодишен период, дейностите по опазването на елементите на серийния обект продължиха. Завърши проучването, консервацията, реставрацията и експонирането на Епископската базилика на Филипопол, в резултат на което през 2021 г. отвори врати едноименния посетителски център. С днешна дата и трите археологически обекта са експонирани и интегрирани в съвременния град, със запазена цялост и автентичност. Те функционират и като пространства за култура, превръщайки се във важна част от социалния и културен живот на град Пловдив. През 2020 г. сградата на посетителския център получи наградата в категория „Култура“ на Националния конкурс „Сграда на годината“.

„Приемствеността в подкрепата на местно, национално и международно равнище в лицето на Община Пловдив, Министерство на културата, Министерство на външните работи, Националната комисия на Р България за ЮНЕСКО, Регионалният център за нематериално културно наследство за Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, както и препоръката на г-н Ернесто Отоне, помощник-генерален директор на ЮНЕСКО, изразена по време на посещението му в гр. Пловдив през март 2023 г., насърчиха и ускориха действията по процедурата за вписване на серийния обект. Днес, въпреки дългия път, който ни предстои да извървим се надяваме, че Серийният обект ще намери своето достойно място в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО“, подчерта доц. Кантарева.

Приветствия и официални речи към присъстващите отправиха Здравко Димитров – кмет на Община Пловдив, Нанси Шилър – президент и главен изпълнителен директор на фондация „Америка за България“, Кръстю Кръстев – министър на културата и Иван Тотев – кмет на Община Пловдив в периода 2011-2019 г.

Сред официалните гости бяха Областния управител на Област Пловдив д-р Илия Зюмбилев, директора на Държавния културен институт към МВнР Снежана Йовева-Димитрова, директора на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО д-р Ирена Тодорова, почетни консули, народни представители, кметове на райони, директори на културни институции от Пловдив, медии и приятели на Базиликата, както и членове на екипите – археолози, рествартори, архитекти, строители.  

„Обещал съм си, че всеки път, когато съм в компанията на Нанси Шилър ще казвам едно огромно благодаря! Благодаря, Нанси! Признателност към всички замесени и на тези, за които това е начин на живот – да опазят паметта и историята за поколенията. Вярвам, че отбелязването на 5-годишнината ще даде нов тласък за успешното финализиране на кандидатурата на мозаечното наследство на Пловдив за включване в постоянния списък на ЮНЕСКО“, каза в приветствието си кметът Здравко Димитров.

Нанси Шилър сподели, че за нея това е един от най-сложните, но и удовлетворяващи проекти, по които ФАБ е работила, като благодари специално на „Старинен Пловдив“ за добрата грижа за обектите.  „Всеки път, когато идвам с приятели, има една и съща реакция, че ще дойдат отново и ще доведат приятели“, каза още Нанси Шилър.

Приветствена реч към присъстващите отправи и министър Кръстю Кръстев. „Съдбата стори така, че бях непосредствен свидетел на съграждането на това дело. Лично за мен възстановяването и експонирането на епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол е образец колко дълбоко, осмислено, последователно и с ясен план трябва да подхождаме към богатото си културно наследство. Само и единствено по този начин то се превръща в емблема на даденото населено място. Влияе върху икономиката му. Усилва националната ми и международна разпознаваемост. Но най вече, работи върху националното културно самосъзнание“, подчерта министърът Кръстев.

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов съобщи, че петгодишният период постави в нова перспектива подготовката на кандидатурата на серийния обект за вписване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Следвайки реформирането на процеса на номиниране чрез въвеждане на междинна стъпка „Предварителна оценка“ на потенциалните номинации, през 2023 г. стартира процеса на изготвяне на такава оценка за серийния обект.

„Вече сме готови с цялата документация за възлагането на техническо задание за „План за опазване и управление на серийния обект“, който е неразделна част от цялата документация. Сред подготовката на това задание, то се предоставя на МК, защото това е институцията, която възлага плана за управление“, поясни Пламен Панов и съобщи, че 14 септември 2024 г е датата, на която ОИ „Старинен Пловдив“ ще подаде окончателно финалната кандидатура на серийния обект в постоянната листа на ЮНЕСКО.

Във втората част на вечерта, арх. Милена Крачанова и д-р Станислав Станев представиха юбилейното печатно издание, посветено на серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, на български и английски език, което всеки от гостите получи в края на вечерта. Автори на изданието са Елена Кантарева – Дечева, Милена Крачанова, Станислав Станев, преводач – Константина Няголова, художник Александър Гьошев.  

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 08 септември, 2023 в 11:15

Skip to content https://www.livechatalternative.com/