Акцент

Министър Цоков откри учебната година в Пловдивския университет

На тържественото откриване сред официалните гости бяха областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев и неговият заместник Димитър Добрев

Новата академична година започва за над 17 000 студенти от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Тържественото начало бе дадено от ректора на университета проф. д-р Румен Младенов и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Официални гости на събитието бяха областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев, неговият заместник Димитър Добрев, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, ректорът на УХТ проф. д-р инж. Пламен Моллов и изпълнителният директор на ТИЗ и член на Съвета на настоятелите Пламен Панчев.

“Да си част от Пловдивския университет и да носиш в сърцето си образа на вдъхновителя на българското възраждане е мисия, но и отговорност”, подчерта министър Галин Цоков. Той пожела здрава и успешна академична година на студентите и академичния състав на висшето учебно заведение.

“Живеете в един от най-красивите ни градове и се обучавате в един от най-добрите ни университети. Тук се дават знания в 27 професионални направления. Изградете се като успешни икономисти, юристи, социални работници, учители, защото България има нужда от вас”, обърна се проф. Цоков към студентите.

Повече от 3500 първокурсници са избрали Пловдивския университет тази година. „Трупайте знания, но и приятелства, защото за вас започват едни от най-светлите и ползотворни години”, пожела им проф. Цоков. „Това е университет на академизма. Всеки ден тези 600 вдъхновяващи преподаватели ще ви помагат да станете не само добри специалисти, но и достойни хора“, допълни министърът. Той не скри, че това е емоционален ден за него. През последните близо 20 години той е част от академичния екип на университета като преподавател и изследовател.

„Днес Пловдивският университет отваря врати, за да посрещне за 63-и път своите първокурсници, избрали за среда на професионалното си развитие един изследователски университет с утвърден национален и международен авторитет“, каза в приветственото си слово ректорът проф. д-р Румен Младенов. Той припомни, че ПУ „Паисий Хилендарски“ е вторият по големина в България и в момента в него се обучават над 17 000 студенти и докторанти в 118 бакалавърски програми, 97 магистърски програми и 73 докторски програми от 27 акредитирани професионални направления.

Проф. Младенов увери, че висококвалифицираният преподавателски състав гарантира провеждане на качествено обучение на студентите в пълно съответствие с националните и европейските стандарти.

Слово от името на първокурсниците произнесе студентът от специалност „Микробиология и вирусология“ Пламен Йордов. По традиция и тази година на първокурсниците бяха предадени университетските символи  – ключът на знанието, знамето на университета и копие на „История Славянобългарска“, написана от Паисий Хилендарски през далечната 1762 г.

Специална изненада в програмата бе завладяващото изпълнение на носителката на наградата „Гласът на България“ Петя Панева, която е студент в трети курс, специалност „Музика“ във висшето училище. Заедно с колегата си Димитър Митев, тя развълнува публиката и пожела на студентите на добър час през новата академична година. Музикални поздрави отправиха също Стефан Станчев от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и Мариян Минчев – студент в трети курс, специалност „Музика“.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/