Акцент, Новини

Министър Гвоздейков: Само 6 месеца са нужни за реконструкцията на Бетонния мост, иначе губим средствата за целия проект

Министърът на транспорта инспектира изграждането на пробива под  Централна гара заедно с областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев и генералния директор на НКЖИ инж. Мария Генова

„Ако започнем дейности в началото на декември, в рамките на 6 месеца ще бъде приключена работата по реконструкцията на Бетонния мост. Влаковото движение ще бъде спряно само за 30 дни и ще ни трябват още 5 месеца до завършване на проекта“. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на инспекция на строителните дейности на Централна гара Пловдив. В нея участваха областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев и генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова.

„Най-разумният подход е да има диалог между институциите, защото остава само 1 година за усвояване на средствата, с които да бъде изпълнен докрай проектът“, подчерта министърът. България ще загуби средства по Механизма за свързана Европа за целият проект  „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“, ако бъде спрян ремонтът на Бетонния мост. Предвижда се мостът частично да бъде реконструиран, като се подсили конструкцията му, а от страната на район „Южен“ се повдигне, за да преминават безпрепятствено електрическите влакове. В момента те трябва да се откачат от електрическата мрежа, за да минат под моста, а това забавя и времето за пътуване. Реконструкцията ще струва около 5 млн. лева, които се осигуряват от НКЖИ.

От 2016 г. досега проектът за жп възел Пловдив е одобряван и съгласуван неколкократно от Община Пловдив, а сега видяха проблем с неговото изпълнение. За тези осем години са се сменили осем правителства, двама кмета и два състава на общинския съвет. Интересно е как през този дълъг период никой не е индикирал, че тук има проблем, а се сетиха в момента, в който започна предизборната кампания”, подчерта министър Гвоздейков.

Автомобилната връзка на колелото на централна ЖП гара към бул.  „Руски“ и ул. „Иван Вазов“ ще бъде отворена на 15 ноември, което ще осигури пряка връзка между южната и централната част на града. Ще продължат още година работите по основните булеварди – „Христо Ботев“ и  „Васил Априлов“, стана ясно още по време на инспекцията на пробива под Централна жп гара.

Министър Гвоздейков заяви, че в Пловдив ще бъдат дислоцирани част от влаковете, които ще се закупят до 2026 г. със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Тяхната цел е да обслужват градската железница в града под тепетата. „Пловдив се превърна в много сериозен икономически център, който се развива с високи темпове. Той заслужава да има транспорт, който дава възможност на гражданите и на гостите да пътуват нормално и спокойно до всяка част на града, а именно това е целта на проектите, които изпълняваме тук”, посочи още Гвоздейков.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/