Акцент, Новини

Областният управител д-р Зюмбилев и заместник-министър Шотев дадоха старт на модното изложение ТеxTailor Expo 2023

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев и заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев дадоха днес старт на Международното изложение за текстил и мода ТеxTailor Expo 2023 в Пловдив. До 7 октомври в Пловдивския панаир ще бъдат представени най-актуалните тенденции и технологии в индустрията за облекло и аксесоари. Обхванати са всички сегменти: висша мода, бутикови линии и конфекции на дрехи, трикотаж, кожи и обувки.

Сред гостите и участниците в изложението са доц. Иван Донев – преподавател и гост-лектор в различни университети, световно известеният дизайнер проф. Лаура Бруфани – преподавател в Международната академия за висша мода и изработване на костюми „Коефия“ – Рим, и Йордан Беловодски – изпълнителен директор на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК).

Секторът показва устойчивост, дори и по време на кризи. В него са заети около 80 000 българи, чиято дейност формира близо 2% от българския експорт, заяви в изказването си заместник-министърът.

„Радваме се, че утвърдени брандове и световни марки отново са наши изложителите. Очертава се един истински празник, защото в следващите три дни Международен панаир Пловдив ще бъде средище на модата и красотата.” Това каза в приветственото си слово главният директор на Панаира доц. д-р Иван Соколов.

„За първи път старт-ъп зоната е толкова голяма и включва 12 прохождащи компании. Освен на собствени щандове, те ще имат възможност да покажат свои колекции от дрехи, обувки и аксесоари с дефиле“, сподели топ дизайнерът Иван Донев.

Областният управител по време на обиколката обърна специално внимание на щандовете на професионалните и творческите гимназии. Той беше силно впечатлен от представянето на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, на които бяха изложени сценични костюм, както и от дизайнерските постижения на учениците от пловдивската гимназия „Ана Май“, 

На ТеxTailor Expo 2023 се представят 62 компании от България, Германия, Гърция, Индия, Испания, Италия, Китай, Полша и Турция.

Участие в изложението имат както  утвърдени марки, така и нови производители. Тази година експозицията се обогатява с още един тематичен акцент –  интериорен дизайн. Италианска мека мебел ще впечатли посетителите със стилни предложения за обзавеждане. За първи път ще бъде представена и мъжка модна линия на водеща марка от Полша. Детското облекло е другото ново направление в четвъртото издание на ТеxTailor Expo 2023.

Китайски и индийски производители ще представят богатство от текстил за вечерна, спортна и всекидневна мода. Фабрики за машини за текстилната индустрия също се представят на изложението.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/