Акцент, Новини

Посланикът на Казахстан и Димитър Добрев откриха фотоизложба с впечатляващи гледки от Астана

Изпълнителният директор на ТИЗ Пламен Панчев е одобрен за почетен консул на Казахстан в Пловдив

Посланикът на Казахстан Виктор Темирбаев и заместник областният управител Димитър Добрев откриха днес в Пловдив фотоизложба, посветена на 25-годишнината от превръщането на Астана в столица на страната и в навечерието на Деня на Републиката, който се чества на 25 октомври. 

„Астана днес е утвърдена като истинска диалогова площадка за толерантност, мир и интеграция. Нашият уникален опит за укрепване на международното съгласие и единството са конгресите на лидерите в световните и традиционните религии, посочи Темирбаев. Той припомни, че на 25 октомври преди 33 години е приета Декларация за държавния суверенитет на Казахстан. В този кратък период страната ни стана лидер в Централна Азия“, допълни посланикът.

Темирбаев съобщи, че с Решение на Министерски съвет Пламен Панчев, изпълнителен директор в Тракия икономическа зона (ТИЗ), е одобрен за почетен консул на Казахстан в Пловдив. Посланикът допълни, че предстои побратимяване на Пловдив с казахстанския град Шимкент.

„Сигурен съм, че ще доразвием добрите взаимоотношения и скоро ще имаме общи инициативи в областта на културата, науката и образованието, и в индустрията. Първите заявки на български компании към индустрията и възможностите на Казахстанската държава вече са на лице“, посочи Панчев.

Димитър Добрев също поздрави присъстващите на изложбата и подчерта,  че Областна администрация – Пловдив е готова да съдейства за развитието на отношенията между област Пловдив и Република Казахстан, като се започне от най-важното – образованието и се достигне до засилване на сътрудничеството в областта на културата, туризма и привличането на инвестиции.

Експозицията се организира от посолството на Казахстан в България със съдействието на Община Пловдив и финансовата подкрепа на Тракия икономическа зона. Фотоизложбата може да бъде разгледана до края на октомври.

Фотоизложбата може да се разгледа до 29 октомври 2023 година в „Цар Симеоновата градина“ на Пловдив.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/