Акцент, Новини

Акад. Денков: Високите технологии са бъдещето на България

Областният управител д-р Илия Зюмбилев участва в откриването на новата сграда на Центъра за върхови научни постижения, изграден по проекта PlantaSYST

България и регионът могат да бъдат водещи в Европа по отношение на производството на аграрни продукти, защото имаме прекрасна природа и климат. За да бъде устойчива тази тяхна позиция обаче, са ни необходими технологиите, които помагат да реагираме адекватно на климатичните промени. Именно високите технологии са бъдещето на България.

С тези думи премиерът акад. Николай Денков откри новата сграда на Центъра по растителна системна биология и битехнологии в Пловдив, изграден по проекта PlantaSYST. През 2017 г. това е единственият научен проект от България, одобрен за европейско финансиране с цел създаване на върхови научни постижения в тази област. Днес това е водещ институт в региона и в България, специализиран в създаването на нови биологично чисти сортове на земеделски култури, устойчиви на суша и екстремни температури. В новопостроения научен комплекс функционират седем научни отдела, а учените и студентите разполагат с иновативен изследователски корпус от две секции – оранжерии, шест научни лаборатории, осем климатични стаи и 20 специализирани помещения с апаратура.

По-рано през деня министър-председателят участва в откриващото събитие на европейската инициатива за европейски иновационни долини. Над 200 са кандидатите от целия Европейски съюз, които са подали заявления да бъдат подпомогнати по тази програма. От България е одобрена като кандидат една иновационна долина. Тя е в областта „Продоволствена сигурност“ и е на сдружение „Регионална иновационна долина Пловдив за дълбоки технологии в биоикономиката и хранителните системи“, в което участват 84 партньори от Южен централен район. Пловдивската иновационна долина вече има партньор от Белгия, с който ще създаде иновационен клъстер в сферата на биоикономиката и хранителните системи.       

До март 2024 г. ще бъдат определени първите 100 регионални иновационни долини, които ще могат да получат финансиране от ЕС. Останалите ще получат сертификат и правото да кандидатстват за европейски средства на следващ етап.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/