Акцент, Новини

Областният управител участва в тържественото богослужение в прослава мощите на Св. Евтимий Търновски в Бачковския манастир

Хиляди хора се стекоха в манастира, за да се поклонят пред последния български патриарх от епохата на Средновековието

В Бачковския манастир вчера се проведе празнично богослужение, на което Св. Синод на БПЦ обяви, че учредява нов празник в календара на Православната църква – Прославление на мощите на Св. Евтимий Търновски, който ще се чества на 22 октомври. С този акт Светият синод сложи край на споровете дали намерените през 1905 г. в светата  обител мощи са на последния български патриарх от епохата на Средновековието. Синодните архиереи са единодушни, че те принадлежат на Св. патриарх Евтимий.

Тържествата в Бачковския манастир събраха почти всички представители на висшия клир на БПЦ, свещенослужители от страната и хиляди богомолци от цялата страна. Официален гост на тях бе и областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, след гостите бяха също пловдивският кмет Здравко Димитров, народни представители, общественици и представители на местната власт.

Сребърният ковчег с мощите на последния Търновски патриарх беше пренесен с лития през двора до манастирския храм „Успение Богородично“. Там беше прочетено специално Патриаршеско и синодално послание, което разказва историята на намирането на мощите и основанията за създаването на църковния празник. В него се казва: „Нека този светъл празник да бъде за духовна радост на светата ни Църква. Светло да украсява с красотата си богослужебния ни календар и да приканва Божия народ към още по-усърдно изпълнение на Божията света воля и изпросване на Божията милост по молитвите на Търновския светител Евтимий, покланяйки се вече не само пред неговия образ, изписан на светите му икони, а и пред чудотворните свети мощи на този наш отец, патриарх и всякога верен застъпник пред нашия всеблаг Небесен Отец“.

Последвалото богослужение беше оглавено от старшия от присъстващите митрополити – Великотърновски Григорий. В него взеха участие повечето от митрополитите, епископи на БПЦ и свещенослужители от цялата страна.

Хиляди хора се стекоха в манастира, за да се поклонят пред мощите на Св. Евтимий Търновски, които остават за съхранение в Бачковския манастир.

Ден преди това пред мощите на Евтимий Търновски се поклониха патриарх Неофит и хиляди миряни в храма „Света Великомъченица Марина“, в двора на Софийската митрополия.

Снимки: Пловдивска митрополия, Областна администрация

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/