Акцент, Новини

Заместник областният управител Димитър Добрев се помоли за здравето на българския патриарх Неофит

Той бе гост на научна богословска конференция, посветена на живота и делото на  иподякон протопсалт Аргир Малчев

С благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод в Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ на 2 декември се стоя научна конференция: „Пою Богу моему дондеже есмь…“ в чест на 90-годишнината от рождението на иподякон протопсалт Аргир Малчев. На нея бяха представени научни доклади в областта на източното църковно пеене, както и за особените заслуги на изтъкнатия певец, химнограф, преводач и автор на десетки богослужебни последования  Аргир Малчев, допринесъл за развитието на византийското църковно пеене в България.

Преди началото на конференцията в храма на духовната академия бе отслужена заупокойна молитва за приснопаметния Аргир Малчев. Веднага след това се състоя молебен за здравето на Българския патриарх Неофит.  Службите се проведоха в църквата на Пловдивската духовна семинария и бе ръководена от пловдивския митрополит Николай в присъствието на  членове на Светия Синод, епископи, представители на академичната общност у нас. За здравето на българския патриарх се помолиха и десетки миряни, както и заместник областният управител Димитър Добрев, който се надява здравословното състояние на българския патриарх Неофит да се подобри.

Конференцията започна с песнопения, които изпълни Хорът на Пловдивската духовна семинария  с ръководител г-н Тянко Николов. Те изпяха произведения, преведени и съставени от протопсалт Аргир Малчев, сред които тропар на преп. Йоан Кукузел и на светите 38 Пловдивски мъченици.

Приветствия към участниците отправиха зам.-деканът на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Павел Павлов и деканът на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Магдалена Легкоступ.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 04 декември, 2023 в 17:15

Skip to content https://www.livechatalternative.com/