Акцент, Новини

Оперната прима Соня Йончева стана почетен доктор на Академията по изкуствата в Пловдив

Гост на официалната церемония бе заместник областният управител Димитър Добрев

Световната оперна прима Соня Йончева получи званието „Доктор хонорис кауза“ на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. В официалната церемония в неделя в Епископската базилика в града под тепетата участваха министърът на културата Кръстю Кръстев и зам.-министърът на културата Амелия Гешева, заместник областният управител Димитър Добрев, ръководството на общината, академичният състав на Академията, студенти, представители на културната общност на града.

Соня Йончева бе отличена за изключителния си принос към развитието на културата и оперното изкуство, както и за дейността си в полза на обществото, защита правата на децата и младите хора.

„Вие сте човекът, личността, жената, която доказахте, че в необятния свят на голямото изкуство има място и за българи. Огромна чест е да бъдете на това място, което е безпощадно с безпощадната си критика, с взискателните погледи и уши на невероятната публика“, обърна се към Соня Йончева министърът на културата Кръстю Кръстев.

По думите му оперната ни прима е доказала, че е перфектна, защото притежава всички необходими качества за това – дисциплина, голяма отговорност към професията, към всички, които са около нея; голяма отговорност за това, че е българка, за това, че представя българската култура.

„Културата е нашето бъдеще, а моята кауза и като представител на УНИЦЕФ за България, е да покажа колко е важна културата и класическата музиката за децата. Аз се опитвам да им покажа, че чрез музиката те могат да разберат своите емоции“, заяви пред присъстващите Соня Йончева сподели с присъстващите и обеща, че ще продължи да работи за популяризирането на българската култура и всичко българско.

Припомняме ви, че преди две години тя стана почетен гражданин на родния си Пловдив, а повече от 23 години е посланик на българската култура по света.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 04 декември, 2023 в 17:24

Skip to content https://www.livechatalternative.com/