Акцент, Новини

Младите лекари от МУ в Пловдив получиха дипломите си, випускът е със среден успех „Мн. добър“

Заместник-областните управители Атанас Ташков и Димитър Добрев бяха сред официалните гости на тържествената церемония

358 лекари от Медицинския факултет на Медицинския университет в Пловдив се дипломираха днес на тържествена церемония в зала „С.И.Л.А.“. Сред официалните гости бяха заместник-областните управители Атанас Ташков и Димитър Добрев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, представители на академичните среди и общински съветници.

„Малко са професиите, които не позволяват грешка и нашата е една от тях, защото често лекарите са на границата между живота и смъртта. Пътят ще е труден, но вървете смело напред“, заяви в посланието си към младите лекари ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Ангел Учиков. И ги посъветва да бъдат мотивирани, упорити и да не спират да напредват като цитира Хипократ: „Животът е кратък, за да се изучи една професия“.

Проф. д-р Бояджиев припомни на абсолвентите напътствията на Св. Лука. В този дух посъветва лекарите да не отказват помощ, да откликват на страданията на пациента. Да се опитват да извадят хората и от психическите им травми. Да се борят не само с болестите на тялото, но и с нравствените недъзи. „Не бъдете безсърдечни към човешката душа, но и не търпете хора, безсърдечни към вашата“, каза още промоутърът на випуск 73. И предупреди младите си колеги, че дългото надбягване по пътя им накрая ще се окаже със самите тях. Но в надпреварата за съвършенството финална линия няма.

Средният успех от следването на випуска е много добър 4.71, а от държавните изпити – много добър 4.93.

С отличен успех над 5.50 от следването и държавните изпити са 38 дипломанти, на които бяха връчени грамоти, плакети и стетоскопи. Първенец на випуска е Константин Анастасов Баталов. Той е носител на наградата за пълно отличие „Златен Хипократ“ и поднесе приветствие от името на завършващите.

146 от дипломантите се обучават на български език, а 212 – на английски. След успешно завършен шестгодишен курс на обучение те придобиват образователно-квалификационна степен „магистър” и професионална квалификация „лекар”.

Шестима от чуждестранните дипломанти, обучаващи се на английски, завършат с отличен успех от следването и държавните изпити. След тях с най-висок успех е Зейн Ул Абдийн Амин, който произнесе слово от името на чуждестранните студенти. Честта да прочетат Хипократовата клетва на български и английски бе на Лилия Ценкова и Аристидис Велисаридис, които завършват втори по успех.

На церемонията по дипломирането на 73-ия випуск на Медицинския факултет присъстваха чуждестранни студенти от 16 държави, сред които Великобритания, Германия, Италия, Ирландия, Гърция, Израел, Норвегия и Сейшели.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/