Акцент, БДП, Новини

Мащабно областно учение на ЕСС вдигна на крак екипи на полицията, пожарната и бърза помощ

Обучението се проведе под ръководството на заместник областния управител Атанас Ташков и  директора на РДПБЗН – Пловдив комисар Георги Мангараков

 Тежка верижна катастрофа на 154-ти км на АМ „Тракия” вдигна на крак екипи на полицията, пожарната и бърза помощ. Такъв сценарий, с цел обучение, бе разигран с участието на всички институции, участващи в провеждането на спасителни операции и обезопасяване при тежки пътни инциденти.

Според сценария инцидентът е настъпил поради влошени метрологични условия, които предизвикват сблъсък между два автомобила, камион и автобус. В последствие ситуацията се усложнява, тъй като възниква пожар в единия автомобил, а на пътното платно е разпръснато неизвестно вещество, превозвано в една от колите. В автобуса се оказва, че се превозват мигранти, което налага действия от страна на сектор „Миграция“ към ОД на МВР – Пловдив. А в образувалото се задръстване има и бременна жена.

С цел да не се пречи на движението, реално учебната постановка се разигра на Авиобаза – Чешнегирово, предоставена за целите на учението от Съвместно командване на специалните операции – Пловдив, които също имаха и реално участие в спасителните операции. Служители от СКСО попадат в колоната, предизвикана след настъпилото ПТП и оказват помощ на пострадалите до пристигане на първите спасителни екипи.

Действията на екипите от всички институции са ръководени и координирани от областен оперативен щаб, позициониран в мобилен комуникационен център в близост. Обменът на информация между всички институции протече в реално време и сигналите се предаваха веднага, в зависимост от развитието на ситуацията.

 Мащабното мероприятие бе проведено в изпълнение на годишната План-програмата на „Областна комисия по безопасност на движението по пътищата на територията на област Пловдив“. В него взеха участие съставните части на „Единната спасителна система“: Областна администрация – Пловдив, Съвместно командване на специалните операции – Пловдив, Областна дирекция на МВР Пловдив, Оперативния център на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Център за спешна медицинска помощ – Пловдив, Областно пътно управление – Пловдив, Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Пловдив, Регионална здравна инспекция – Пловдив, Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив, Областен съвет на БЧК – Пловдив и Доброволно формирование „Пловдив 112“.

Учението се проведе под ръководството на заместник областния управител Атанас Ташков и  директора на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Пловдив комисар Георги Мангараков.

„Учението е във връзка с годишния план на „Областната комисия за безопасност на движението по пътищата“. Това е планирано пълномащабно обучение, което се провежда в края на годината и инсценира тежко пътно произшествие. Целта е да направим тестове на Единната спасителна система на областно ниво и да проверим как се сработват институциите при подобен инцидент”, коментира  заместник областния управител. Той припомни, че подобно учение бе реализирано от РДПБЗН и миналата година на пътя край село Белащица.

„Важно е да бъдат усъвършенствани и подобрявани процесите, за да се гарантира по-бърза и ефективна реакция. Важно е до 15-та минута да има движение от спешен автомобил, линейка, пожарна. По време на учението показахме нагледно как това се случва в реално време. След подадения сигнал видяхме как се предава информацията, кои служби как се отзовават, как се обезопасява движението, какви мерки предприема всеки един участник. Водим записки и правим анализ, като идеята е наистина да бъдем по-подготвени при истински такъв инцидент”, добави още Атанас Ташков.

Той даде висока оценка на реакцията на всичките служби в Единната спасителна система. Комисар Георги Мангараков също остана изключително доволен от видяното на терен.  „В пожарната с моя заповед работи постоянен щаб, който се включва винаги при овладяване на крупни производствени аварии, при пожари и аварийни ситуации, каквато ситуация беше разиграна днес. Имаше няколко инцидента едновременно – катастрофа, разлив на гориво, разлив на опасно вещество и т.н.  Демонстрирахме как едновременно се извършва пожарогасене, спасяване на пострадали. Нашите служители са обучени да извършват едновременни действия, като приоритет е спасяването на човешки живот. Съставните части на Единната спасителна система действаха на много високо ниво. Мога да кажа, че така действаме във всяка една ситуация, в която ни се наложи“, коментира Мангараков.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 22 декември, 2023 в 14:12

Skip to content https://www.livechatalternative.com/