Акцент, Новини

Областният управител получи благодарствена грамота от фондацията „Юкрейн съпорт енд реновейшън“

Наталия Елис подготвя нов проект за интеграция на бежанците, който ще се реализира с подкрепата на ООН в Пловдив

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев получи благодарствена грамота от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ за оказаната подкрепа за украинските бежанци от страна на администрацията. Отличието беше връчено от председателя на фондацията Наталия Елис в присъствието на почетния консул на Украйна в града Димитър Георгиев.

 „През тези близо две години всички държавни и общински институции обединиха усилия и вече смело можем да кажем, че Пловдивският модел на работата е признат за най-успешен в Европа и света“, заяви Наталия Елис.

По време на срещата бяха обсъдени нови инициативи, които ще бъдат осъществени със съдействието на Областна администрация и Община Пловдив. „Предстои под егидата на ООН да бъде създаден социално-комуникационен център за подкрепа, в който да се прилага и да се презентира пловдивският модел за адаптация и социализация на бежанците“, съобщи Наталия Елис. По думите йвсички институции в Пловдив са изключително добронамерени и помагат с всичко, което е необходимо. Благодарение на общите им усилия бежанците имат подслон, храна и работа, а децата им са настанени в детски центрове или училища. Към този момент в училища в Пловдивска област се обучават 700 ученици, а детски градини и центрове – 280 деца. През последната година над 700 души са преминали през буферния център „Втори дом“, който се помещава в сградата на бившата Белодробна болница и бе предоставен от Община Пловдив за нуждите на фондацията.

„Продължаваме да бъдем притегателен център за бежанците, намерили първо подслон във Варненска и Бургаска област, защото ние много бързо реагираме – организираме езикова подготовка и им намираме работа. Над 150 са украинските специалисти, които успешно се реализират в нашите предприятия от Тракия икономическа зона“, коментира и почетният консул.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/