Акцент, Новини

На Йордановден хиляди българи се преклониха пред Ботев в Калофер

Заместник областният управител на област Пловдив Димитър Добрев взе участие в националния митинг-поклонение по повод 176-тата годишнина от рождението на Ботев. По традиция тържествената церемония започна от Националния музей „Христо Ботев“. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на майката на поета-революционер Иванка Ботева. Прозвуча и първото Ботево стихотворение – „Майце си“, изпълнено от актьора Златко Павлов.

Гости на честванията бяха министърът на културата Кръстю Кръстев, министърът на образованието и науката Галин Цоков, висши военни, кметове и народни представители.

Пред стотиците българи, дошли в Калофер, за да се поклонят пред паметта на поета-революционер, приветствия поднесоха двамата министри и кметът на града Драгомир Боев, който отбеляза, че Ботев е противоречива, многопластова и огнена личност.

Министър Кръстев посочи в словото си, че „удивителното чувство на поета за прозорливост в бъдещето го подрежда неизменно в българския героичен пантеон. Любовта му към българската душа, визионерските му възгледи будят дълбок респект“, добави Кръстев. Той каза още, че „за Ботев не трябва да се помни ден или месец, а трябва да бъде ежедневно и по-често в мислите ни“.

Министър Цоков припомни годините, в които Христо Ботев е бил учител. „За Ботев българското училище е светиня, а учителството е мисия, подчерта министърът. Учителите трябва да вдъхновяват, да бъдат иновативни и мотивирани, какъвто е бил и Ботев. Длъжни сме да подкрепим пленителните със своите идеи сегашни 28-годишни учители, които да бъдат съвременните образователни лидери, за да продължим делото на Ботев, за да живее България“, каза в заключение Галин Цоков.

В рамките на честването представителна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада положи „гирлянда на славата“ пред мемориалния комплекс Христо Ботев, а официалните гости и родолюбиви българи изкачиха стъпалата до паметника, за да  поднесат венци и цветя.

На 6 януари освен честването на 176-тата годишнина от рождението на Ботев, в Калофер от години наред се извива традиционното ледено хоро във водите на река Тунджа. Повече от 200 юнаци от цяла България, пременени в български народни носии, се включиха в ритуала и се бориха за спасяването на Богоявленския кръст. Според народното поверие, който го хване е благословен със здраве през цялата година. Дамян на една годинка и пет месеца беше най–малкият участник в леденото хоро, а хиляди зрители от страната и чужбина наблюдаваха от двата бряга на реката. Кръстът бе хвърлен от отец Димитрий и след спасяването му бе предаден на шестгодишния Мартин.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 08 януари, 2024 в 17:01

Skip to content https://www.livechatalternative.com/