Акцент, Новини

Важни за решаване  въпроси постави пред EVN  областният управител на област Пловдив 

На 10.01.2023 г. в Областна администрация  Пловдив се проведе регулярна информационна среща с представители на ръководството на EVN България, в чиято група влиза Електроразпределение Юг (ЕР Юг), електроразпределителната компания, оперираща на територията на Югоизточна България и EVN Топлофикация в Пловдив.

По време на срещата областният управител на област Пловдив  д-р инж. Илия Зюмбилев обсъди важни теми, засягащи областта с  Калина Трифонова – заместник председател на Съвета на директорите (EVN България) и инж. Здравко Братоев – заместник председател на Съвета на директорите (ЕР Юг).

Постави въпроси, касаещи подобряване на комуникацията и реакциите при кризисни ситуации, нуждата от гъвкава връзка с клиентските центрове (КЕЦ) на EVN, при което уточниха, че в резултат на предходната им среща през м. октомври 2023 г., на всички кметове по местонахождение на общините от област Пловдив са предоставени данните на ръководителите на КЕЦ – ове, с които могат да комуникират директно и да решават адекватно проблеми от кризисен характер. Областният управител ще бъде включен във тяхна вайбър група, за да следи пряко кризисните ситуации в област Пловдив. На предходната среща от EVN са споделили кои са  критичните труднодостъпни при заснежена обстановка точки и места, за да може да се обърне внимание на фирмите, които почистват по отделните общини чрез Областната управа на Пловдив.

От гледна точка на чистотата на въздуха в Пловдив, д-р инж. Илия Зюмбилев попита представителите на дружеството какви са плановете им за развитие относно подмяна на топлофикационните инсталации. Едно от решенията е все повече хора да се възползват от топлинната енергия, където има възможност, но това е свързано с  развитие и подмяна на топлопреносната мрежа. От изключителна роля е стиковането на дейността на дружеството с общините от гл.т. на намеренията за извършване на ремонти, т.е. предварително да се подават към EVN предстоящите за ремонти улични мрежи, за да може те да имат готовност да подменят своевременно преносната мрежа там. Заместник председателите на Съвета на директорите  от EVN  и ЕР Юг  – Калина Трифонова и инж. Здравко Братоев посочиха добрият пример по въпроса с навременното подаване на информация от Тракия Икономическа Зона (ТЕЗ), Пловдив – дом на 180 чуждестранни и местни компании. Зюмбилев спомена, че там се преговаря с нов инвеститор от Германия, който ще инвестира сериозни средства.

Областният управител на област Пловдив наблегна на важността за постигане на въглеродно неутрална среда и енергийната ефективност чрез развитие услугите на дружеството  за използване на ел. енергия от Слънцето.

„Енергийната ефективност и ВЕИ са пътят напред. В EVN разработваме услуги в посока енергийна ефективност и за гражданите, защото бизнесът традиционно първи се ориентира. Много от европейските страни отдавна са либерализирали своя пазар на електроенергия за гражданите си и това предстои да се случи в България. Ние в EVN работим така, че всички клиенти да могат да се възползват максимално лесно от енергийния пазар, без значение дали живеят в еднофамилни или многофамилни сгради“- разясни г-жа Калина Трифонова.

Тази година австрийският концерн „EVN AG“ отбелязва 19 г. от навлизането си в България. За този период компанията е инвестирала над 2 млрд. лв. в подобряване на инфраструктура и предоставяне на услуги на територията на Югоизточна България. От тези инвестиции  EVN е инвестирала 521,4 млн. лв. в област Пловдив от 2005 г. досега, като за 2024 г. предвидените инвестиции са за над 32 млн. лв.

Областният управител насочи представителите на EVN да помислят за прилагане на добрата практика на Австрия и много други държави, където боклука се преработва в топла вода и ел. енергия, предвид изтичащия капацитет на завода в Шишманци. „Вашата когенерация е модулна и го позволява“ , посочи г-н Зюмбилев и коментира възможностите по темата, предвид експертизата си  в областта на енергетиката.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/