Акцент, Новини

Областният управител на Пловдивска област д-р инж. Илия Зюмбилев прие посланика на Република Азербайджан Н. Пр.  д-р Хюсейн Джалал Оглу Хюсейнов

Областният управител на Пловдивска област д-р инж. Илия Зюмбилев прие посланика на Република Азербайджан Н. Пр.  д-р Хюсейн Джалал Оглу Хюсейнов. Това бе второто официално посещение в Областна администрация Пловдив на акредитирания през месец юли 2021г. в България дипломат.

На срещата бяха обсъдени теми, които биха допринесли за продължаване на добрите отношения между област Пловдив и Република Азербайджан. Акцент беше популяризирането на културата на Азербайджан на територията на област Пловдив и развитието на двустранните икономическите връзки.

„За последните 3 години в Азербайджан въведохме в експлоатация 3 международни летища, одобрени от ИКАО. В момента сме на края на преговорите за откриване на въздушна линия между България и Азербайджан, която ще е от голямо значения за нашите инвеститори. Ние работим усилено в сферата на неконвенционалната енергия и нашият опит може да бъде използван в област Пловдив“ – каза Негово превъзходителство.

Областният управител сподели пред посланика, че на територията на област Пловдив са намира първата в България въглеродно неутрална зона, която може да е изключително привлекателна за азербайджанските инвеститори.

„Надявам се, че с общи усилия ще успеем да активизираме двустранните отношения и ще работим в подкрепа както на азербайджанските инвеститори, които искат да работят тук, така и за стимулиране на българските, да разширят износа си в Азербайджан“, заяви д-р инж. Илия Зюмбилев в израз на подкрепата си за развитието на дипломатичните отношения между двете страни.

Беше обсъдена и темата за сключване на споразумение между област Пловдив и съответстваща й по развитие област в Азербайджан.

Посланикът сподели за срещата си с кмета на гр. Пловдив Костадин Димитров и Ректора на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева и получи уверението на инж. Зюмбилев, че държавата и в частност Областна администрация Пловдив ще подкрепят всички двустранни бъдещи проекти, както в сферата на земеделието, така и за побратимяване на гр. Пловдив с гр. Шемаха.

Н. Пр. г-н Хюсейн Джалал Оглу Хюсейнов благодари на д-р инж. Зюмбилев за получената подкрепа и доброто посрещане.

В края на срещана двамата размениха протоколни подаръци. Областният управител на Пловдив получи традиционни азербайджански чайове, а посланикът на Азербайджан плакет на Областна управа Пловдив и картина – фотография на Димитрина Лефтерова.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/