Акцент, Новини

Ректорът и областният управител с обща позиция: Инженерното образование да стане приоритет за държавата

Инженерното образование у нас трябва да получи по-голяма подкрепа от държавата – около тази идея обединиха позиции ректорът на Университета по хранителни технологии проф. Галин Иванов и управителят на Област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев.

Двете институции да организират кръгла маса за бъдещето на инженерното образование, в която активно участие да вземат и представители на бизнеса, дискутираха те на първата им среща, която се проведе в областната управа. В нея участва и зам.-ректорът по  международна и комуникационна дейност доц. Кирил Михалев.

Тези специалности са в парадоксална ситуация, защото интересът на фирми и предприемачи към инженерни кадри е голям, но младите хора не искат да ги изучават, заяви проф. Иванов. Към тях се ориентират едва 10% от всички кандидат-студенти.

Инж. Зюмбилев посочи, че във Франция обучението на инженери се субсидира в значителна степен от държавата. Той сподели, че и у нас вече се обсъждат възможностите за по-добро финансиране на висшите училища, които подготвят инженерни кадри.

Направлението е решаващо за бъдещето на икономиката, затова трябва да се превърне в приоритет, а това може да се постигне, ако за него се мисли в перспектива, изтъкна ректорът. Той отбеляза, че на практика всички преподаватели в УХТ участват активно в изграждане на фирми като консултанти, разработват нови технологии, които се внедряват с тяхната консултативна помощ. В 90% от проектите на предприятията в хранителната индустрия са участвали наши колеги, каза проф. Иванов.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 12 февруари, 2024 в 11:43

Skip to content https://www.livechatalternative.com/