Акцент, Новини

Възпоменатална церемония пред паметника на Васил Левски в Карлово

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в родния му град Карлово беше отбелязана 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

На церемонията присъстваха областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, народни представители, пловдивският митрополит Николай, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, военнослужещи от Карловския гарнизон, представители на местната власт и родолюбиви организации, жители и гости на Карлово. Председателят на парламента Росен Желязков прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон.

Слова произнесоха кметът на Карлово Емил Кабаиванов и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

В словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов припомни, че Апостолът успява да организира над 250 комитета из цяла България, да спечели за делото за свободата на България над 12 хил. българи от различни професии, съсловия, най-активната част на българската нация. Левски беше идеологът, който постави по нов начин организацията на българската национална революция, който постави по нов начин организацията на българската национална революция, която по думите му трябва да се прави в България от българи.

„Както са казали мъдрите хора, един народ, за да пребъде трябва да се прекланя пред своите герои. България се прекланя пред делото и личността на Левски, защото това дело е Богоугодно. Левски напусна религията в нейната практическа проявна форма, но той остава с вярата, вярата в Бога, вярата в любовта към хората, вярата в любовта към свободата и Отечеството. Той се посвещава не на думи, както казва „да оставим мастилницата и думите, а да се посветим на делата“ с ясния риск за себе си. Този риск, който го прави автентичен, който го прави истински, който го прави неповторим – не като свръхчовек, а като един необикновен човек със свръхчовешки достойнства и постижения. Левски е събирателен образ на духовник, на учител, на водач, на революционер, на будител, на хуманист, на демократ. Апостолът на свободата се посвещава с ясното съзнание, за това, което предстои много скоро. Не случайно в писмото си до Хитов, той пише: „ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си“. Левски надживява своето време. Просветителските идеи на VIII  и IX век, неговите виждания, принципи и идеали много повече подхождат на нашето съвременно разбиране за демокрация, за Република, за равенство пред закона, от тези на IX век. Тогава империите следват идеали, кото достигат до ужасите на Първата Световна война, идеалите на Левски отиват отвъд. Той надживява имперските разбирания, но надживява и разбиранията на дребния националистичен шовинизъм. Идеалите на Левски – Републиката да е свята, демокрацията да е истинна, властта да е на народа, а свободата да е на свободните човеци са живи и до днес. Слава на Апостола, вечна му памет, да живее България!“ – каза в словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Отбелязването на годишнината ще продължи и на 19.02.2024 г. В храм „Успение на Света Богородица“ ще бъде отслужена архиерейска света литургия и панихида в памет на Васил Левски. В 11:00 часа ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение пред паметника на Васил Левски и шествие до родната му къща.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/