Акцент, Новини

Областният управител на Пловдив получи официална покана от посланика на Грузия за празника на Чудотворната икона в Бачковския манастир

Областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев посрещна  извънредения и пълномощен посланик на Грузия в Република България – Н. Пр. Отар Бердзенишвили.

На срещата бяха обсъдени   културно-историческия туризъм между двете страни и перспективите за по-нататъшно добро сътрудничество.

Г-н Зюмбилев приветства посланика на Грузия и запозна накратко гостите си с най-важната информация за областта, като отбеляза че Пловдив има модерна визия и същевременно старинна атмосфера и ежедневно привлича много туристи със своето културно и археологическо наследство. Туризмът по негови думи съдейства и за подобряване на междудържавните отношения, с което нараства политическото му значение.

Негово Превъзходителство отбеляза, че България привлича все повече грузински туристи, а Пловдив  като най древния и вечен град се развива като водеща туристическа дестинация в България.

Отар Бердзенишвили благодари за срещата и сподели, че със задоволство посещава Пловдив, като отбеляза, че за десети път е Пловдив, но това е първата му официална визита. По думите му Пловдив и Грузия имат потенциал допълнително да развият взаимоотношенията си, защото много неща свързват двата народа в културен и исторически аспект, както и че страната му оценява и високо подкрепата на България за европейския път на Грузия и благодари от името на целия грузински народ.

Отар Бердзенишвили, заяви че е тук със специална цел, не само за побратимяването между Грузия и България, а и за да се реализират проекти в културно-исторически аспект. Връзката между двете държави датирала от векове, давайки пример с Бачковския манастир „Успение Богородично, основан през 1083 година от грузинския пълководец Григорий Бакуриани, велик доместик на западните войски на византийския император Алексий Първи Комнин.

Грузинският посланик отбеляза, че всяка година 2 юли е ден, в който честват празника Полагане честната дреха на Пресвета Богородица във Влахерна, почитат и  празникът на Чудотворната Бачковска икона, тъй като нейният първообраз е Богородичната икона във Влахерна. Така в първите дни на месец юли Бачковската света обител става духовно средище на два православни народа, обединени от вярата, историята и добротворството. 

Негово Превъзходителство отправи официална покана към г-н Зюмбилев, заедно да отбележат празника на Чудотворната икона в Бачковския манастир, на който ще присъстват и други официални лица.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/