Акцент, Новини

Областният управител на Пловдив участва в отбелязването на 148-та годишнина от Априлската епопея в Перущица

В историческата памет на България Априлската епопея стои като едно от най-значимите събития. То е потушено с много кръв и зверства, но предизвиква за първи път света да обърне внимание на България. Априлското въстание е нашата, българска революция – морална и с оръжие, която се доказва на целия свят, че България е земя на свободни хора и бъдещата държава има своето място в Европа.

Областният управител на Пловдив без сред официалните гости на тържественото честване по случай отбелязването на 148-та годишнина от Априлското въстание на централния площад в Перущица, където бе проведена церемония по издигане на националното знаме на България. Бяха положени венци и цветя на паметната плоча на братя Тилеви, паметника на Петър Бонев и в историческата църква „Свети Архангел Михаил“. В церемонията участваха представителни роти на Четвърти артилерийски полк и представителният духов оркестър на Военновъздушните сили.

„Традициите и паметта за героите на Априлското въстание са ключови за запазването на националната идентичност и културното наследство на българския народ. Чрез почит към нашите предци и техния подвиг ние поддържаме връзката с миналото и заздравяваме духа на общност и солидарност в съвременното общество.“ – сподели инж. Илия Зюмбилев

„Перущица и Априлското въстание освободиха огромна енергия, натрупана в българския народ, запалиха пламъка на един гняв, който пет века е събиран в души, в поколение след поколение, за да запалят огромен огън, който да превърне свободата в национален идеал. Този идеал трябва да пазим, съхраняваме и предаваме“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

На отбелязването на годишнината присъстваха и вицепрезидентът Илияна Йотова, кметове на населени места от областта, общински съветници, граждани и гости на града.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/