Акцент, Новини

Областния управител на Пловдив сред официалните гости на юбилейното 10-то издание на „Дефиле Вино и гурме“

Десетото, юбилейно издание на дефиле „Вино и гурме 2024“ бе официално открито с традиционното Дионисиево шествие, съпроводено от Бог Дионис и ансамбъл „Тракия“. С музика и танци шествието се премести до сърцето на Стария град, където официално бе открито, за първа година, на ново място – ул. „Д-р Стоян Чомаков“ 1 пред Туристическия информационен център до Хисар капия и храм „Св. св. Константин и Елена“.

„Дефиле вино и гурме 2024“ се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието. Организатори на фестивала са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 година и тази година общо 16 локации в Стария град ще бъдат сцена за 55 участника, сред които 43 винопроизводителя и 12 производители на храни и продукти.

Сред официалните гости на откриването бе и областния управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, председателят на общински съвет Пловдив Атанас Узунов, председателят на Съвета по туризъм в Пловдив Любозар Фратев, бивши и настоящи служебни министри, посланици и гости на града.

“През последните години Пловдив и регионът се утвърдиха като много добра винена и туристическа дестинация и трябва да работим усилено в тази посока, за да повишаваме все повече имиджа и устойчивостта на града ни.”  каза инж. Илия Зюмбилев.

Организаторите ще продължат и традицията си да предоставят 5% от печалбата на фестивала под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала „Дефиле вино и гурме“.

Дегустационно жури, оглавявано от експерти от Университета по хранителни технологии, ще проведат конкурс за „Най-умело съчетание между вино и храна”.

Фестивалът е тридневен и ще продължи от 10 до 12 май.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 886 223 337
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/