Акцент

Стотици огнеборци, военни, горски работници и доброволци участваха в потушаването на огъня в Беклемето

Това е третият тежък пожар в областта за последните 10 дни, справяме се заедно всички институции, заяви областният управител проф. Христина Янчева пред премиера

Стотици огнеборци, военни, горски работници и доброволци участваха днес в потушаването на пожара в района на Беклемето. В гасенето се включиха и два хеликоптера. Огънят засегна резерват „Стенето“ и до късния следобед обстановката остана тежка. В гасенето участват също българският модул за гасене на горски пожари и служители на Национален парк „Централен Балкан“.

„Това е третият тежък пожар в областта след Хисаря и Отец Паисиево, но справяме се заедно всички институции и местната власт“, заяви областният управител проф. Христина Янчева, която посрещна премиера Димитър Главчев и министъра на вътрешните Калин Стоянов и директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов. На място бе и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

Проф. Янчева обясни, че обстановката е под контрол, благодарение на професионалното ръководство от страна на екипите на Пловдивската пожарна и подкрепата на силите на Министерството на отбраната. Тя подчерта, че операцията се ръководи отново от директора на пловдивската пожарна ст. комисар Васил Димов. В епицентъра на пожара е и началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в РД ПБЗН -Пловдив гл. инсп. Димитър Бришимов.

„Ситуацията е изключително сложна. Има няколко огнища, теренът е недостъпен за техника, с много отвесни скали. Хеликоптерите от Чехия са на мястото и вече гасят. Алпинисти от пожарната и доброволци ще опитат да се доближат максимално близко до пожара, в опит да бъде овладян“. Това обясни премиерът Димитър Главчев, който даде съвместен брифинг с министъра на вътрешните работи. „Тук на Беклемето районът е недостъпен. Каквато и техника да имаме и с каквито и хора да разполагаме е невъзможно да се доближим до мястото на огнището. Огънят е на територия около 1000 дка и все още не е локализиран. Нека всички, които критикуват по цял ден да дойдат и да видят положението“, каза още той.

Община Карлово втори ден осигурява храна и вода за всички, участващи в потушаването на огнената стихия, предостави и своя специализиран автомобил – 10-тонна водоноска, която зарежда специализираните автомобили на карловската служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и пожарната кола на ВМЗ.

В късния следобед пожарът беше окончателно потушен, за което помогна и падналият дъжд. Повече от 72 часа продължиха усилията за гасенето му в резерват „Стенето“. В акцията участваха пожарникари, служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари от местни районни служби, над 55 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, 30 доброволци от формирования от София и Пловдив. В операцията се включиха и два специализирани хеликоптера.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето

Skip to content https://www.livechatalternative.com/