Акцент, Новини

Инж. Атанас Ташков участва в тържествата на Община Съединение

Заместник областният управител отправи поздравление към жителите и гостите, дошли на площада, за празника на общината и по случай 139-ата годишнина от Съединението на България

Заместник областният управител на Пловдив Атанас Ташков участва тази вечер в тържествата по случай празника на община Съединение и 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Именно в Голямо Конаре (старото име на Съединение) на 5 септември 1885 г. е било провъзгласено за първи път Съединението на България, която е разделена на пет части от Берлинския конгрес през 1878 г. Вечерните тържества започнаха с празничен молебен в църквата „Св. Атанасий“, отслужен от архимандрит Максим в съслужение със свещениците от Съединение. На него присъстваха кметът на Община Съединение Георги Руменов, зам.-командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада полк. Димо Гюдженов, заместник областният управител на Пловдивска област инж. Атанас Ташков, председателят на Общинския съвет на Съединение Станка Стоицова-Чушкова, общински съветници, кметове на села, представители на държавността и общественици.

След края на молебена архимандрит Максим отслужи панихида в памет на жителите на Голямо Конаре, взели участие в едно от най-значимите събития в българската история, а официалните гости положиха цветя в двора на църквата. След това всички се отправиха в литийно шествие, начело със знамето на Голямоконарската чета, до централния площад на града, където се състоя възстановка на историческите събития от 1885 година и тържествена заря-проверка.

„На 6 септември 1885 година желанието за свобода на нашите предци ражда идеята за противопоставяне на решенията на Великите сили и на Берлинския договор На този ден разпокъсаната ни и изстрадала Родина събира своя народ, за да го поведе към съзиданието на свободна България“, заяви инж. Ташков в поздравителното си слово. По думите му във времена на непрекъснати кризи, на войни и бедствия отново се нуждаем от силата и вярата на нашите предци, за да запазим страната си. „Нека да пазим историята си и да разказваме на децата си, нека знаят, че България е една от най-старите държави. Нека знаят, че когато има кауза, има и надежда“, каза още инж. Ташков.

„Всяка година всички ние се събираме на историческата поляна, от която е тръгнала Голямоконарската чета и нейните четници готови да умрат в името на обединена България. Няма как да не се гордеем с този паметен момент, няма как ние да не живеем с историята в миналото, настоящето и да я предаваме бъдещето“, подчерта в словото кметът на община Съединение Георги Руменов.

Беше прочетен и поздравителен адрес от . Поздравителни адреси бяха изпратени от президента Румен Радев, както от служебните министри на земеделието и храните д-р Георги Тахов, на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и на младежта и спорта Георги Глушков.

Пред паметника бяха положени венци и цветя, а вечерта завърши с красива заря и богата музикална програма.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 18 септември, 2024 в 17:14

Skip to content https://www.livechatalternative.com/