Акцент, Новини

Пловдив почете Деня на независимостта на България

Заместник областият управител Нурджан Караджова присъства на тържественото събитие

С празнично слово, полагане на венци и цветя, изпълнение на Духов оркестър – Пловдив и възстановка на събитията от 1908 г. на Комитет „Родолюбие“ беше чествана 116-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България.

Церемонията се проведе на площад „22 септември“, където се намира Колоната на Независима България. Официалното слово беше произнесено от Наташа Костадинова,  началникът на “Държавен архив” Пловдив, а водещ на събитието беше актьорът от Драматичен театър Пловдив – Симеон Алексиев. В честването взеха участие кметът Костадин Димитров, народните представители проф. Даниела Дженева и Иван Петков, председателят на Общински съвет – Пловдив Атанас Узунов, заместник областният управител Нурджан Караджова, заместник-кметът Пламен Панов, кметовете на райони, общински съветници, граждани и медии. 

„Независимостта и нейното признаване е постигната след прецизно дипломатическо съгласуване на действията на България с Великите сили, както и от съвместната работа на княза и цялото правителство. Освен България и Австро-Унгария нарушава клаузите на Берлинския договор за Босна и Херцеговина. По същото време и Гърция анексира остров Крит.  Това, както и демонстрираната готовност на българската армия да се справи при евентуален конфликт, принуждават Великите сили активно да работят за уреждане на  взаимоотношенията помежду си. Събитията стават известни като „Балканската криза от 1908-1909 г.“  Това разказа в слото си Наташа Тодорова като преди това припомни важните факти и събития, довели до този важен акт за България.  По думите й след обявяването на Независимостта  Фердинанд приема титлата „Цар на българите“, а България получава международно признаване, равноправен статут, явява се отново на картата и пред света като самостоятелна и независима, а българите добиваме самочувствието, че сме способни сами  да осъществим националното си обединение.

„В деня на Независимостта отдаваме почит към всички, които с делата си, а понякога и с живота си, отстояваха и отстояват свободата, суверенитета и честта ни като народ и държава. Наш дълг е да помним, че независимостта не е еднократен акт и всяко поколение трябва да я отстоява и почита. Тя не е даденост, а поведение и достойнство, които зависят от всички нас. За да може България да върви гордо и смело по своя път днес. Този ден е урок за политическо мъжество на нашите държавници, които с воля и мъдрост преследват и защитават българския национален интерес. Да живее свободна и независима България, да живее българският народ”, каза Симеон Алексиев.

След края на официалната част венци и цветя бяха поднесени на паметника на Колоната на Независима България от кмета на Пловдив Костадин Димитров, областния управител проф. д-р Христина Янчева, председателя на Общински съвет Атанас Узунов, районни кметове, общински съветници, политически партии, Комитет “Родолюбие”, Сдружение “Една българка”, обществени организации и признателни граждани.

Тържествата по случай празника в града включваха и събитието „Отворени врати на музиката“, което се проведе в пространството около Часовниковата кула на Сахат тепе и беше организирано от Пловдивско певческо дружество (ППД) „Ангел Букурещлиев“ с диригент Илиян Тиганев. Събитието включваше приветствие от кмета на Пловдив Костадин Димитров по случай 116 години от обявяването на Независимостта на България.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/