Акцент, Новини

Д-р инж. Атанас Ташков откри учебната година в пловдивския филиал на Техническия университет

„Бъдещото развитие на високотехнологичната българска икономика е във вашите ръце“, обърна се към младите хора заместник областния управител

С тържествена церемония днес беше открита новата Академична учебна година на Технически университет-София, Филиал Пловдив.

На тържеството присъстваха заместник-областният управител на Пловдив д-р инж. Атанас Ташков, заместник-генералният консул на Турция в Пловдив Ахмед Мерген, представители на Академичната общност, директори на Професионални гимназии и представители на бизнеса в града.

„Живеем във времена, в които технологиите се развиват толкова бързо, както никога досега. Със своята 79-годишна история, Техническият университет е посрещал предизвикателствата, които обществото и развитието на технологиите са му представяли. Филиалът в Пловдив започва 38-та си година и за това време се утвърди като важен партньор на местната власт, обществото, индустрията и отлична възможност за младите хора да градят своето бъдеще и развитие“, каза в приветствието си директорът на Филиала доц. д-р инж. Никола Шакев.

 „Бързото индустриалното развитие на Южен централен район през последните години създаде огромна необходимост от професионално подготвени инженерни кадри, затова възпитаниците на ТУ-София имат успешна професионална реализация веднага след завършването си“, заяви в своето приветствие заместник областният управител д-р инж. Атанас Ташков.

„Скъпи студенти, убеден съм, че сте направили най-добрия избор. Образованието в Техническия университет ще ви помогне да бъдете конкурентно способни на пазара на труда. Бъдещото развитие на високотехнологичната българска икономика е във вашите ръце“, обърна се към младите хора инж. Ташков.

С решение на Филиалният съвет на Технически университет-София, Филиал Пловдив, Изпълнителният директор на „Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев бе удостоен с Почетен плакет за значителен принос в развитието на Филиала и с Грамота за успешно сътрудничество.  “Думите са наполовина за този, който ги произнася и наполовина за тези, които ги чуват. Днес казахме на младите хора, че имат добро бъдеще, предстои среща със студентите, за да чуем вашето мнение как заедно да успеем, за да имате по-добро бъдеще в България“, каза още инж. Панчев. Той коментира, че в последните 10 години, Филиалът на Техническия университет е издигнал нивото си и успява да създаде кадри на световно ниво за икономиката, развиваща се в Пловдив.

„Добрият инженер е не този, който знае всичко, а този , който знае къде да го прочете“ – обърна се към първокурсниците заместник-председателят на Студентския съвет Теодор Демирев. И ги предупреди, че ще имат много и усилена работа с протоколи, тежки изпити и курсови проекти. Но пък предстоят и най-веселите моменти, които ще оставят незабравим спомен за цял живот.

По традиция, директорът на филиала доц. д-р инж. Никола Шакев връчи студентските книжки на първокурсниците, приети с максимален бал 30.00. Тази година те са трима – Камбер Камбер приет в специалност „Машиностроене и уредостроене“, Елис Кехайова, която ще учи „Компютърни системи и технологии“ и Васил Родов първокурсник в „Мехатроника“.

От името на първокурсниците, приветствие поднесе Нина Нестеренко – носител на отличието „Национална диплома“, връчено й лично от министъра на образованието проф. Галин Цоков , а от тази учебна година  студентка в първи курс на Технически университет-София, Филиал Пловдив в специалност „Интелигентни системи и изкуствен интелект“.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Последна редакция на 25 септември, 2024 в 15:39

Skip to content https://www.livechatalternative.com/