Акцент, Новини

Областният управител проф. Янчева и зам.-министър Сукалински  дадоха старт на 78-ия Международен технически панаир в Пловдив

През изминалата година добавената стойност от индустрията е на стойност 10.7 млрд. евро, съобщи д-р Сукалински

Заместник-министърът на икономиката и индустрията д-р Давид Сукалински и областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева участваха в официалното откриване на 78-ия Международен технически панаир в Пловдив. Общо 231 компании от 25 държави показват най-доброто от бизнеса си на международния технически панаир в Пловдив. Наред с българските и европейските компании, тази година се представят компании и от Китай, Монголия, Мозамбик, Обединени Арабски емирства, Сирия, Пакистан.

„Българската индустрия има изключително важна роля за икономиката на страната, като приносът й към БВП е близо 20% През 2023 г. добавената стойност, създадена от нея е в размер на 10.7 млрд. евро, а броят на работещите предприятия в сектора е около 30 000“. Това заяви заместник-министърът в словото си. Той подчерта, че въпреки предизвикателствата в глобален план, секторът остава стабилен.

Зам.-министър Сукалински посочи, че отчитайки настоящата бизнес среда, Европа отново поставя акцент върху развитието на индустрията с цел постигане на устойчив растеж.  “За да се запази конкурентоспособността на европейската икономика, фокусът на политиките е върху развитието на високотехнологичните сектори, които се радвам, че са представени днес на международното изложение”, допълни той. Сред секторите, които ще допринесат за създаване на висока добавена стойност, заместник-министърът изброи енергетиката, дигиталните технологии, авиоиндустрията, машиностроенето, както и индустриите, свързани с развитието на „кръговата“ икономика и екопроизводството.

Д-р Давид Сукалински очерта още ключовите за правителството цели за развитието на българската индустрия, сред които са намаляването на въглеродния отпечатък на сектора, повишаването на дигитализацията на производствата, подобряването на ресурсната и енергийната ефективност, както и въвеждането на кръгови модели на производство.

Тазгодишното издание на Техническия панаир е посветено на сектори от индустрията, които стават все по-важни за икономиката, а именно дигитални технологии, строителство, авиоиндустрия, машиностроене, както и индустрии, свързани с развитието на кръговата икономика и екопроизводството. В изказването си заместник-министърът посочи, че изброените сектори имат значителен потенциал за създаване на добавена стойност и нови работни места, стимулиране на иновациите, както и за насърчаване на износа и инвестициите.

„В сложните и динамични икономически условия се стараем да бъдем полезни на индустрията и да създаване възможности за нейното развитие. Международен технически панаир е такава инициатива, която подпомага субектите и тяхната дейност. Целта и на настоящото издание е да допринесе за обмен на идеи и решения, да стимулира инвеститорски партньорства, да популяризира иновациите в бизнеса и за бизнеса. Очертават се силни експозиции в машиностроенето, енергийната ефективност, технологичното производство, електромобилния сектор и безпилотните летателни апарати“, каза доц. д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив.

78-ото издание впечатлява с иновациите на български фирми. Родният бизнес все повече залага на собствени рационални решения, които успешно внедрява в дейността си. Сред претендентите за златни медали с диплом са машини, технологии, дигитални разработки за контрол и управление на различни процеси. Открояват се продукти със сеизмична защита и мобилни възможности, високопроходима техника, почистваща техника за градски условия и други, посочват организаторите.

На откриването на 78-ия есенен панаир присъства областният управител на Пловдив проф. д-р Христина Янчева, зам.-кметът на града по „Спорт и младежки дейности“ Николай Бухалов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и др. официални лица. Градоначалникът Костадин Димитров откри още сутринта съпътстващото мащабно събитие за инфраструктура и мобилност на Международната пътна федерация, което се провежда паралелно в панаирното градче.

За поредна година ще се проведе и Международният конкурс за иновативни продукти с високо качество, който се в превърнал в утвърдена традиция в най-старото индустриално изложение у нас. Жури, съставено от специалисти в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, ще определи и лауреатите в 78-ото издание. Носителите на приза ще станат известни на специална тържествена церемония, която ще се проведе утре в зала „Пловдив“ на Конгресния център в Пловдивския панаир.

Конкурсът се провежда в следните категории: „Машиностроене, роботизирани системи“, „Електроника и електротехника, информационни и дигитални технологии, телекомуникации, офис техника“, „Транспорт и автосервизно оборудване“, „Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“, „Строителство“, „Други“.

Областна администрация – Пловдив
Връзки с обществеността
email: press@pd.government.bg
моб. +359 87 9182250
тел: +359 32 605568
+359 32 605512

Skip to content https://www.livechatalternative.com/