Новини

Здравко Димитров почете тържествата в Калофер и Пловдив

Областният управител Здравко  Димитров беше специален гост на тържественото събрание, по случай 168-та годишнина от рождението на Христо Ботев и тържествения концерт, с които още от 5 януари започна честването в читалище „Христо Ботев“ в Калофер.

След тържественото честване на 168-та годишнина от рождението на националния герой, рано сутринта на 6 януари, областният управител почете и местния ритуал, който се прави на Богоявление.

Облечен в народна носия, Здравко Димитров поведе Мъжкото хоро заедно с кмета Румен Стоянов. Двамата първи навлязоха в ледените води на Тунджа, за да сложат началото на уникалния ритуал, който има над 200 годишна история и после оставиха калоферци да спазят традицията, като изиграят първи хорото.

Здравко Димитров, заедно с кмета Иван Тотев и председателят на общинския съвет Савина Петкова присъства и на освещаването на бойните знамена, което беше отслужено пред катедралния храм „Св. Богородица” от пловдивския митрополит Николай. С литийно шествие граждани и официални лица се отправиха към моста на река Марица, за да участват и във Великия Богоявленски водосвет пред Водната палата на река Марица. Тази година, 38-годишният хасковлия Стоян Ганев се пребори с близо 70 участника и извади Богоявленския кръст от ледените води на река Марица. Той беше благословен за здраве и сили от пловдивския митрополит Николай. Областният управител Здравко Димитров и кметът Иван Тотев заедно пуснаха в небето два бели гълъба, символ на Светия Дух.

[Best_Wordpress_Gallery id=“7″ gal_title=“Здравко Димитров почете тържествата в Калофер и Пловдив“]

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/