Новини

Здравко Димитров се срещна с посланика на Израел Ирит Лилиан

Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан, посланик на Израел, беше на официално посещение в Областна администрация – Пловдив.

Тя беше посрещната от областния управител Здравко Димитров, зам.- областния управител Иван Антонов и главния секретар Борислав Димов.

Областният управител направи презентация на област Пловдив, като подчерта интензивното развитие на бизнеса, икономическите зони и селското стопанство в района. Той изтъкна значението на мултиетническата толерантност, като подчерта, че в Пловдив от столетия мирно съжителстват представители на различни етнически и религиозни общности. „Дълбоки и трайни са и връзките на българския народ с еврейската общност, а екзарх Стефан е символ българската толерантност към тях, като спасява българските евреи по време на Втората световна война“, каза Здравко Димитров.

Н. Пр. Ирит Лилиан изрази възхищението си от страната, в която реализира своята дипломатическа кариера вече девет месеца и изтъкна, че нашите два народа имат обща история. „Още с пристигането си тук, се почувствах като у дома си, защото ние имаме много общи неща и исторически корени. Народът на Израел и евреите по цял свят никога няма да забравят това и ще са винаги дълбоко признателни на своите спасители. Но за мен е важно не само да запазим паметта за общото ни минало, но и да мислим за младите хора, които трябва да градят нашето и своето бъдеще“. Посланикът подчерта, че е изключително важно да се изградят нови връзки между младите хора в двете страни и да се работи в посока на реализирането на двустранни проекти в бизнеса, IT  технологиите, аутсорсинг индустрията и иновациите. Тя се похвали, че Израел е на второ място по развитие на IT технологии в света, след американската Силиконова долина. Израелският посланик обясни, че е много важно да се промени мисленето на младите хора, които в момента търсят реализация по света основно по икономически причини. „Защото парите са важни, но много по-важно е бъдещето на една нация, а то се гради именно на младите и образовани хора, които трябва да останат в родината си и да работят за нейния просперитет“, каза тя.

Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан покани губернатора на област Пловдив да посети с делегация Израел, за да се запознае на място с възможностите за бизнес партньорство. Тя обясни, че в страната й има засилен интерес от реализиране на проекти свързани и с Пловдив Европейска столица на културата. По думите на Нейно Превъзходителство, най-важно е да се създадат връзки между непривилегированите членове на обществото, емигрантите и малцинствените групи, който да бъдат интегрирани чрез дейности, които са присъщи за техния бит. Тя сподели опита на израелската държава в това направление и каза, че един от най-добрите начини да се възбуди интересът и да се интегрират тези групи е чрез спорт. „ В Израел имаме сериозен опит и сме готови, не само да споделим своя опит, но и да инвестираме в тази посока, защото спортът е една от областите, чрез които най-добре се интегрират малцинствата“, каза посланик Лилиан.

На срещата беше обсъден проблемът с бурките и наченките на клетки на радикален ислям у нас. И двете страни бяха категорични, че трябва да се спазват законите на страната и да се действа безкомпромисно, за да се прекратят в зародиш всякакви опити за манипулация на общественото съзнание от страна на групите, проповядващи радикален ислям.

В края на срещата, Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан подари на областния управител книга с историята на Израел, а той й връчи огромен букет.

„Готови сме на всякакви кооперации и очакваме партньорство в различни направления“. С тези думи завърши посещението си в Областна администрация – Пловдив Нейно Превъзходителство Ирит Лилиан.

Ваня Трингова

Връзки с обществеността

Областна администрация – Пловдив

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/