Новини

Военните възраждат празника на Гарнизон Пловдив

С празнично шествие, в което ще участват пет блока на военни формирования, славното знаме на 9-ти пехотен Пловдивски полк и много бойни знамена, заупокойна молитва за загиналите, поднасяне на венци и цветя и тържествен концерт и заря-проверка, ще бъде възроден празникът на Гарнизон Пловдив.

Традицията да се отбелязва 4 юли /21 юни по стар стил/ като ден на най-големият гарнизон в страната, датира още от годините след Междусъюзническата война и е празнуван в чест на стратегическата победа на Българската армия при Криволак. Битката, която през 1913 обръща хода на събитията. До 1944 година победата се е чествала тържествено, но след 9-ти септември традицията е забравена.

Тази година за първи път традицията ще бъде възстановена и пловдивчани и гости на града ще могат да отбележат героичната слава на Гарнизон Пловдив.  Събитието се организира от началника на военното формирование и командир на 68-а бригада специални части бригаден генерал Явор Матеев, командира на 3-та авиационна база бригаден генерал Иван Лалов, бригаден генерал Петьо Мирчев, командир на 24-а авиобаза Крумово, Пловдивска митрополия, община Пловдив и Областна администрация Пловдив и е подкрепено лично от областния управител Здравко Димитров.

„Българската армия съществува заради народа и нека този традиционен празник застане редом до честванията за Съединението и Националния празник“, каза в обръщението си към пловдивчани генерал Явор Матеев.

Шествието на представителните блокове на военните формирования ще започне в 18.00 часа от площад „Съединение“, ще премине през Главната улица на Пловдив, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Гюро Михайлов, Заупокойна молитва ще отслужи Пловдивският митрополит Николай. На Тържествения концерт в Концертна зала, който ще започне в 17.00 часа и ще бъде с безплатен вход, за първи път ще могат да бъдат чути маршовете, изпълнявани по времето на славните военни победи.

В 21.00 часа със заря-проверка на площад „Централен“ ще завърши честването на  празника на Гарнизон Пловдив.

Очаква се да присъстват представители на държавната и местната власт, духовници, военни, представители на военно-патриотични съюзи и много граждани.

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/