Акцент, Новини

Областният управител Здравко Димитров и екипът му присъстваха на тържественото отбелязване на 140 години от Освобождението на Пловдив

Областният управител почете честването на 140-та годишнина от Освобождението на Пловдив от османско робство. Г-н Здравко Димитров и екипът му присъстваха на молебен в памет на загиналите български и руски воини, който бе отслужен от Пловдивския митрополит Николай в митрополитския храм „Света Богородица“.

Честването на годишнината бе отбелязано и с полагане на венци и цветя пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина. На тържествената церемония присъстваха и неговите заместници Петър Петров и Димитър Керин, главният секретар на Областна администрация Борислав Димов, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, председателят на Общински съвет – Пловдив Савина Петкова, бриг.ген. Явор Матеев, народни представители, представители на общинската администрация и районни кметове, общински съветници, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, ветерани, медии и много граждани. В официалната церемония участваха почетна рота, венценосци и военен духов оркестър.

Честването започна с възстановка на Комитет „Родолюбие“. Членовете на патриотичната организация представиха „Живи картини от Освобождението на Пловдив“, включващи моменти от защитата на българите от черкезките и башибозушки набези, героичния подвиг на капитан Бураго и посрещането на Генерал Гурко. След това историкът от Регионален исторически музей – Пловдив д-р Видин Сукарев произнесе слово по повод годишнината и героичните събития от 1878 година. Водещ на тържеството бе Златко Павлов. Паметта на загиналите  за свободата на Пловдив бе почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.

Ваня Трингова
Връзки с обществеността
Областна администрация – Пловдив
email: press@pd.government.bg
тел: +359 32 605567

 

Галерия

Skip to content https://www.livechatalternative.com/