Новини

Заместник-областният управител Георги Пилев се преклони пред Патриарха на българската литература

На 9 юли  в гр. Сопот бе отбелязана 166-та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература – Иван Вазов.  Тържествата започнаха с тържествена литургия в църквата „Св. Св. Петър и Павел“.

Специални гости на празника бяха заместник-областният управител Георги Пилев, народни представители,  председателят на Общински съвет – Сопот Марияна Кацарова, зам.-кметовете на Сопот и Карлово Николай Новаков и Стойо Карагенски, висши военни, много граждани и гости на града.

Кметът Деян Дойнов говори пред съгражданите си за мисията на Вазов, за неповторимите му и актуални и днес произведения, за съвременните млади хора, „които трябва да следват делата и словата на този, който ни завеща най-истинските, най-българските стихове“. Г-н Дойнов връчи официално Националната награда за литература „Иван Вазов“, чийто носител за 2016г. е Иван Гранитски. „Трябва да се чете и препрочита Вазов, защото той не е само Патриарха на българската литература, най-големият писател, а той е духовен учител на нацията, той е създател на храма на българската национална идентичност, на вътрешната светлина на расата на българите“, каза Гранитски

При голям интерес  в Народното читалище премина  срещата с доц. д-р Григорий Вазов – родственик на Иван Вазов и носител на званието „Почетен гражданин на община Сопот“ .Той представи себе си, своя род и идеите си за подпомагане развитието на града. Г-н Вазов направи дарение на библиотеката от 67 книги, специализирана литература в областта на финансите и застраховането.

В знак на преклонение пред Народния поет, от името на Областна администрация – Пловдив, венец поднесе зам.-областният управител Георги Пилев.

Тържественото честване завърши с празнична заря.

Последна редакция на 18 юли, 2016 в 16:35

Skip to content https://www.livechatalternative.com/