Новини

Областният управител Здравко Димитров и Главният секретар на Областна администрация – Пловдив Борислав Димов бяха сред официалните лица, които уважиха честването на 131-та годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България в град Съединение

Областният управител Здравко Димитров и Главният секретар на Областна администрация – Пловдив Борислав Димов бяха сред официалните лица, които уважиха честването на 131-та годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България в град Съединение.

Традиционно тържествата започват на 5-ти септември от град Съединение /Голямо Конаре/, защото именно от там четата на Чардафон Велики тръгва към Пловдив, за да може на 6-ти септември, с помощта на пловдивския гарнизон, да превземат конака и създадат временно правителство, което обявява съединението на Източна Румелия с Княжество България. Домакин на тържеството бе кметът на Съединение Атанас Балкански.

Официалното отбелязване на 131-та годишнина от паметната дата започна с панихида, в памет голямоконарци, участващи в Съединението на България. Начело на службата в храм “Свети Атанасий” бе епископ Арсений от пловдивската Митрополия. След църковната служба, официалните лица отдадоха почит на църковните служители, които са взели пряко участие в Съединението. Те сведоха глави пред паметниците на йерей Иван Генов и протойерей Тодор Райков. След църковната церемония официалните гости се включиха в литийното шествие до площада на град Съединение, начело на което бе знамето на Голямоконарската чета, пазено в музейната експозиция в града.

И тази година бе спазена традицията и пред гостите на град Съединение бе направена възстановка на Съединението. След края на възстановката бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите, от името на Областния управител на област Пловдив, от парламентарно представени групи, от политически партии, народни представители и признателни граждени.

Тържественото отбелязване на 131-та годишнина от Съединението завърши с 10 минутна заря.

Ваня Трингова

Връзки с обществеността

Областна администрация – Пловдив

Skip to content https://www.livechatalternative.com/