Новини

Областният управител Здравко Димитров посрещна седемчленна делегация от Санкт Петербург

Седемчленна делегация от Санкт Петербург, водена от Вице-губернатора Сергей Николаевич Мовчан, гостува в Пловдив по покана на областния управител Здравко Димитров.

Г-н Мовчан пристигна съпроводен от председателя на Комитет по развитие на предприемачеството в Санкт Петербург – Качаев, председателя на Комитет по промишлена политика и иновации – Мейксин,  водещия специалист на отдела за управление на международното сътрудничество и връзки със страните от Централна и Южна Европа, Израел, САШ и Канада – Ярослава Петрова и представителите на бизнес организации и предприятия в Санкт Петербург Шипицин, Питкянен и Прохорова.

По време на тридневното си посещение в България, гостите от Русия имаха възможността да се срещнат с представители на държавни и областни структури, бизнесмени, ръководители на предприятия от Пловдивска област и с главния търговски представител на Русия в България.

Областният управител Здравко Димитров посрещна гостите в заседателната зала на Областна администрация – Пловдив и подари на Вице-губернатора Мовчан уникална, ръчно изработена бронзова икона на Св. Марина.

Въпреки непредвидените обстоятелства, които промениха изцяло програмата през първия ден на посещението, срещата с представители на бизнеса постави началото на дългосрочно  и ползотворно партньорство между двете държави. На първата част от бизнес разговорите присъстваха Стефан Цанков, председател на Агенцията за метрологичен и технически надзор, Александър Тонков, изпълнителен директор на Агенция за регионално развитие, Таня Димитрова, директор на Регионалната дирекция КЗП, Красимир Лозанов, доскорошен ръководител на търговско-икономически връзки при Генералното консулство на България в Санкт Петербург, председателят на Съвет по туризъм Любозар Фратев, инж. Пламен Панчев, управител на Тракия икономическа зона, както и представители на фирми от консервната промишленост, почистващите препарати, телекомуникациите и търговията.

По време на втората част от разговорите, гостите от Санкт Петербург направиха специална презентация на бизнес възможностите, които предлагат икономическите зони в техния район. Представителите на двете страни обмениха и информация за приоритетните отрасли, които имат съществено значение за икономическо партньорство. Руснаците се интересуваха основно от българските земеделски продукти и консервна промишленост, винопроизводство и туризъм в България. Те подчертаха, че ключови за силното икономическо развитие на Санкт Петербург са тежката промишленост и научно-техническите иновации. Инж. Панчев излезе с конкретно предложение – да се работи в посока на изграждането на специална икономическа зона за партньорство с руския бизнес. Всички участници бяха единодушни, че трябва да се даде нов тласък в партньорските взаимоотношения между Санкт Петербург и Пловдивска област. В края на бизнес разговорите беше взето решение да се сформира комитет, в който да влязат представители на бизнеса от Пловдив и Санкт Петербург, които да набележат конкретните стъпки за общи действия.

Гостите от Санкт Петербург, заедно с областния управител Здравко Димитров, присъстваха и на всички тържества по случай Националния празник на страната.

Рано сутринта на 3 март, делегацията се срещна с Пловдивския Митрополит Николай в приемната на Пловдивска епархия в църквата Св. Марина. Разговорът беше на тема „Християнски добродетели в съвременното общество“. „Приветствам ви с добре дошли на този свят за нас празник. Висша благодат е да отдадеш душата си на ближния, както го направиха всички воини, дошли да се сражават за вярата и освобождението на отечеството ни. Възнасяме молитвите си за онези, които са дали живота си за нашата свобода“, каза в приветствието към гостите Митрополит Николай. Той подари на всички присъстващи икони на Света Богородица и книга за Пловдив. След това в катедралния храм „Св. Богородица“ беше отслужен молебен за загиналите.

Руските гости поднесоха почитта си към загиналите за националната ни свобода, като отдадоха чест пред Паметника на руските освободители и поднесоха венци и цветя на Альоша. След тържественото посрещане на празника на Бунарджика, делегацията и българските домакини присъстваха и на панихидата, отслужена от Митрополит Николай пред Паметника на загиналите опълченци на Централни гробища.

Националният празник завърши с тържествена заря-проверка, на която присъстваха Сергей Мовчан, Здравко Димитров и командирът на 68-а бригада „Специални сили“ – бригаден генерал Явор Матеев. С минута мълчание, присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на България, след което небето над Пловдив беше озарено от пищна заря.

В края на посещението си, Сергей Мовчан заяви „Дойдохме в Пловдив, за да споделим общата радост по повод на 138-та годишнина от освобождението на България от турско робство и да реанимираме отдавнашните връзки, които сме имали по между си. С Пловдивска област имаме договор, който датира от 1989 година, но за жалост неговите клаузи вече не важат. За това сега трябва да дадем нов импулс за бизнеса между нас и да направим тази идея реалност. Хората, които са тук могат и ще го направят“.

Последна редакция на 16 август, 2016 в 20:59

Skip to content https://www.livechatalternative.com/