Новини

Заместник-областният управител Георги Пилев участва в посрещането на 31-ия контингент от състава на международната мисия на НАТО в Афганистан

На официална церемония на площад „Васил Левски” в Карлово бе посрещнат 31-ия контингент от състава на международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“. На тържественото посрещане присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев,  заместник-областният управител на област Пловдив Георги Пилев,  заместник-началникът на отбраната генерал-майор Пламен Атанасов, командващият съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, бригаден генерал Груди Ангелов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, народният представител Никола Хаджийски, висши офицери, общински съветници, кметове на населени места, близки и роднини на войниците и много граждани на град Карлово.

Българският контингент е в състав от 110 военнослужещи с национален командир полковник Руси Русев, командир на екипа от съветници подполковник Марин Господинов от военно формирование 24150 – Стара Загора и командир на взвода за охрана от състава на международната мисия лейтенант Славена Желязкова от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

По време на шестмесечното си участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ военнослужещите бяха дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняваха ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО като механизирани и пеши патрули, контрол на автомобилен и пешеходен трафик, както и обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования от Афганистанската национална армия.

„Днес посрещаме Вас, които ни заразявате с примера си за честност, доблест и съпричастност. Гордея се с Вас”, каза в поздравителното си слово министър Ненчев и обяви благородната кауза, която войниците ще подкрепят – да подпомогнат децата в реанимация.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов се обърна към участвалите в мисията български воини с думите: „Днес ние сме на едно знаково място, за нас карловци и за цяла България, пред паметника на най-великия българин – Апостолът на свободата. Искам, пред този паметник, на това свято място, да Ви благодаря от името на карловци, за това че Вие, с чест и достойнство изпълнявате своята основна мисия. С тази задача, която Вие изпълнихте в Афганистан, Вие гарантирате единството, целостта и стабилността на нашата родина – България. За това Ви благодаря, скъпи воини… Добре дошли и нека Бог да пази Вас и Вашите семейства. Бъдете здрави”. Той покани всички, от състава на мисията, които не са от Карлово догодина, на 18-ти юли,  да дойдат и заедно да отбележат 180 годишнината от рождението Васил Левски.

На тържествената церемония присъства Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който отслужи молебен за здраве, благоденствие и успех.

Последна редакция на 13 октомври, 2016 в 19:40

Skip to content https://www.livechatalternative.com/