Новини

От името на Областна администрация-Пловдив Главният секретар Борислав Димов положи венец пред паметника на героите от Априлската епопея в Клисура

Жителите на Клисура и стотици гости от цялата страна честваха на 30-ти април 141 години от Априлското въстание. Тържеството започна в 10.30 часа на площад „20 април”.

 На тържеството в Клисура присъстваха народния представител Веска Ненчева, главният секретар на Областна администрация-Пловдив – Борислав Димов, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, началник щаба на 61-ва Стрямска механизирана бригада полк. Станимир Христов, общински съветници, кметове на населени места, стотици граждани и гости на Клисура.

Паметните събития от 1876 година бяха отбелязани със зрелищна възстановка, в която се включиха над сто местни самодейци и членове на Национално дружество „Традиция“.

Тържеството започна с поетичен рецитал, след което кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов произнесе слово. „Ние трябва ясно да кажем, че е време вече България да има своя Национален идеал през 21 век, да има своята национална доктрина….Трябва да знаем какво си заслужава да направим, какво трябва да оставим на нашите деца и внуци. Освен добър и проспериращ живот, освен стабилна икономика, трябва да оставим заветите, които ние наследихме от възрожденците, да оставим идеалите на българското православие, на християнството. Да оставим вярата, че може и трябва да се борим за силна, независима и свободна България“, каза кметът и благодари на клисурци и за инициативата им за възстановяване на храм „Свети Николай“, където са събрани костите на част от жертвите на погрома

    В знак на почит цветя бяха поднесени на паметника на Никола Караджов, клисуреца, преподписал Кървавото писмо и вдигнал   града на бунт през април 1876.

„Клисура въстана втора, веднага след Копривщица, но изгоря първа в това въстание“, припомни  Генка Тодорова, кмет на града. „Ръководителят на въстанието Никола Караджов преподписа кървавото писмо на Каблешков и вдигна града на въстание. Вече 141 години паметта за тези героични дни се предава от поколение на поколение“, допълни тя.

На тържествената заря-проверка, слово за подвига на априлци произнесе командирът на 61-на Стрямска бригада бригаден генерал Пламен Йорданов.

Венец, от името на Областна администрация-Пловдив, пред паметника на героите от Клисура, поднесе главният секретар Борислав Димов.

Галерия

Последна редакция на 02 май, 2017 в 14:31

Skip to content https://www.livechatalternative.com/