Акцент, Новини

Областният управител се срещна с представители на Национална организация „Малки български хора“

Областният управител Здравко Димитров се срещна с представители на Национална организация „Малки български хора“. На срещата бяха обсъдени възможностите за подпомагане реновирането на сградата, предоставена на членовете на организацията за изграждане на единствения на Балканския полуостров и Източна Европа Национален център по въпросите на хората с нисък ръст в България.

Светослав Чернев, председател на НО  „Малки български хора“ обясни, че предстои откриването на Център за интегриране, рехабилитация и социални дейности на хората с нисък ръст, но за неговото дооборудване и създаване на адекватни условия за достъп на хората с нисък ръст им е необходима помощ. 

За целите на организацията е предоставена триетажна сграда в София, която трябва да се адаптира за рехабилитационен център с възможности за временно настаняване на хората извън столицата. В Центъра за въпросите на малките хора в България ще работи екип от специалисти, а именно – психолог, рехабилитатор, социални работници, които ще помагат на малките хора и техните близки да получат експертна помощ, специализирана литература и информация, застъпничество и взаимопомощ. Ще се предоставя информация свързана с осигуряването на достъпна среда, адаптирането на автомобилите и помощни средства, ще се организират срещи, семинари, обучения. Идеята е да се предостави възможност на социално слабите малки хора, нуждаещи се от подкрепа или са без дом, да останат в обособения кризисен център. Друга важна цел на Центъра е да изгради мрежа от контакти с институциите по региони и да подпомага тяхната работа свързана с малките хора, и когато има необходимост да се реагира своевременно.

Общият брой на членовете на Национална организация “Малки български хора“ е около 160 души без да включваме към това число хората които са до тях – техните семейства. В страната има поне още толкова хора с нисък ръст, които са в къщи, не излизат защото средата не е достъпна, нямат социален живот и работа. Над 350 са заболяванията, които водят до състоянието на ниския ръст, но поради тяхната изключителна рядкост, все още са недостатъчно добре проучени.

Областният управител обеща пълно съдействие и пое ангажимент да инициира среща с бизнеса, на която хората с нисък ръст да представят исканията си.

Той подкрепи и идеята за организиране на кръгла маса, на която да се обсъдят възможностите за социална реализация на малките хора.

Всички, които са съпричастни с проблемите на малките хора у нас могат да подпомогнат финансово инициативата по банковата сметка на каузата:

БАНКА ОББ – СОФИЯ, КЛОН ГАРИБАЛДИ, IBAN BG97UBBS80021014388040, BIC UBBSBGSF, титуляр НО „Малки български хора“.

Събраните средства и материали ще бъдат оползотворени за монтаж на асансьор, ремонт и оборудване на Центъра.

Skip to content https://www.livechatalternative.com/